Alle partijen in het teken van revanche

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - De twaalfde ronde van de onderlinge competitie van schaakclub De Giessen stond in het teken van revanchepartijen. Immers, in deze ronde stond de tweede cyclus van de competitie op het programma, wat inhield dat een ieder elkaar voor de tweede maal als tegenstander kon treffen. Dit met name interessant voor de toppartijen.

Zo stond de kraker Jaco Vonk tegenover Kasper Euser op het programma. Kasper had in de eerste cyclus van Jaco verloren en was zodoende gebrand op revanche. Temeer omdat Jaco meer als een punt voorsprong had en een winstpartij eigenlijk nodig was om de competitie weer spannend te maken. In een bekende stelling van de Caro Kann kwam Jaco een pion voor. Kasper had echter voldoende compensatie doordat hij beschikte over het loperpaar en Jaco met een geïsoleerde dubbelpion opgescheept zat. Deze ongeveer gelijke stelling wist Kasper heel knap uit te bouwen naar een beter staand eindspel. Toen Jaco een kans miste op een afwikkeling naar een stelling met remisekansen, sloeg Kasper onverbiddelijk toe.

De derde titelkandidaat, Tim Schakel, mocht deze avond niet mopperen. Hij offerde tegen Eddy Korevaar een stuk voor twee pionnen in de hoop een mataanval in te kunnen zetten. Dit bleek er niet in te zitten en Eddy kreeg de mogelijkheid om af te wikkelen naar een beter staand eindspel. Tim had het geluk dat Eddy meende over een sterkere mogelijkheid te beschikken (die Tim zélf overigens óók niet had gezien), maar in deze variant zat een lek. Toen Eddy, inmiddels in mindere stelling, nóg een fout maakte kon Tim de partij naar zich toetrekken en boekte hiermee een gelukkige overwinning.

Van de overige partijen was de partij tussen Lemmy Schakel en Louis Rutgers de moeite van het vermelden waard. Eindelijk was er één van de Schakel-zusjes weer eens aanwezig; beiden moeten door hun schoolverplichtingen helaas vaak afmelden. Lemmy kwam iets beter te staan, maar Louis gaf geen krimp. Omstreeks middernacht, toen alle partijen inmiddels tot een afronding waren gekomen, werd de vrede getekend. Chris van Wieringen wist good old Jan Piet van der Dool te verschalken.

Voor de SGS-bekercompetitie moest het eerste team helaas buigen voor Nieuwegein 1 en is zodoende uitgeschakeld. Winst was er Louis Rutgers en remise voor André van Wingerden, maar Ton Lodder en Maarten Euser moesten de eer aan hun tegenstander laten. Een nipte 2,5 – 1,5 nederlaag dus.

advertentie
advertentie