Gemeenteraad tegen bomenkap

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

Fractievoorzitter Benhard van Houwelingen (T@B) meent dat in de B&W-nota met het voorstel tot de kap van de bomen misleidende informatie is gebruikt. ,,In dat voorstel worden de abelen niet genoemd. De bomen worden daarin veralgemeniseerd tot populieren, maar dat kan niet zomaar. Deze abelen gaan honderd jaar mee en dat is veel langer dan de veertig jaar die wordt gesteld door de gemeente. Ik ben voor meer parkeerplaatsen, maar niet op deze manier. Daarbij heeft de moeraseik die het college daar wil planten dezelfde eigenschappen als de abelen die er nu staan; ze wortelen eerst horizontaal, daarna verticaal. Het alternatief van het college heeft zoveel nadelen en die halen de argumentatie om de bomen wél te kappen volledig onderuit. Ik denk dat er andere oplossingen zijn voor het parkeerprobleem zoals parkeren op het industrieterrein of de carpoolplaats uitbreiden. Ik weet ook dat er initiatieven zijn geweest van bedrijven om een parkeerdek aan te leggen, maar het college gaf die partijen geen vrijstelling voor bouw.”

‘College gaat erg rigoureus te werk’ H’VELD-G’DAM - De bomen aan de Peulenlaan worden gekapt. Althans, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Omwonenden van de Peulenlaan zijn het daar niet mee eens. Robert Philippo, bewoner van de Apollolaan, zamelde wel negentig handtekeningen in tegen de kap van de bomen. Ook werd dit weekeinde op de laan een groot spandoek geplaatst met de tekst ‘Groot schandaal, Peulenlaan kaal?!’. Maar niet alleen de bewoners van het dorp maken zich druk om de kap van de bomen, ook de partijen in de gemeenteraad zijn het niet eens met de plannen. Het Kompas maakte, in afwachting van de commissievergadering van gisteravond, een rondje langs de politieke partijen.

Door Marjanne Dijkstra

CDA’er Paul Letterie vindt ook dat de bomen kunnen blijven staan. ,,Tenzij de wethouder ons kan overtuigen, maar ik heb gisteren nog de stukken bekeken en nergens wetenschappelijke feiten gevonden die de kap van de bomen noodzakelijk maakt. Ik sluit niet uit dat de bomen beschadigd raken bij werkzaamheden aan de Peulenlaan, maar er is niet onderzocht hoe kan worden voorkomen dát ze worden beschadigd. Er moet gewoon een bomeneffectrapportage worden gemaakt. Het is nu een weinig doordacht plan als het gaat om het behoud van bomen.”

Jaap Tromp (VVD) meent dat de voortgang van de revitalisering van industrieterrein De Peulen onder de oppervlakte dreigt te raken. ,,Maar we zijn in deze vorm tegen de bomenkap. Het college heeft een aantal steken laten vallen door niet goed te communiceren met de bewoners. Ik denk dat het college door kap van honderd abelen voor te stellen wel erg rigoureus te werk gaat. In z’n totaliteit moeten we zo goed mogelijk proberen om te gaan met het industrieterrein en de bomen. Het kan zijn dat we dan een aannemer de opdracht geven om met behoud van de bomen het probleem aan te pakken. De uitspraak van wethouder Boerman dat hij een gebouw even mooi kan vinden als een boom vind ik wat ongelukkig. Het is zonde als het karakteristieke van de Peulenlaan verloren gaat.”

De SGP laat bij monde van Jan de Vos weten dat niemand is gebaat bij handhaving van de bomen en dat over tien jaar alsnog tot kap over moet worden gegaan. ,,Maar zonder nader onderzoek moet niet worden besloten om de bestaande bomen te kappen. Er moet goed onderzocht worden of en hoe de bestaande bomen te handhaven zijn . In het onderzoek moeten onder andere de handhaving van alle of een deel van de bestaande bomen, de toekomstige groenstructuur, de noodzakelijke parkeervoorzieningen voor het industrieterrein, de wortelstructuur en verwachte levensduur van de bestaande abelen aan de orde komen. Dan pas kunnen we een definitief standpunt innemen en vooralsnog gaat de SGP-fractie niet akkoord met kappen van de bomen.”

Kees Pille (ChristenUnie) meent dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om de bomen te behouden. ,,Tijdens de commissievergadering van vanavond (dinsdag, red.) zullen wij het college de opdracht geven om een onderzoek te starten. Daarin moet worden onderzocht naar wat nodig is om het plan voor revitalisering toe te passen, maar toch zoveel mogelijk bomen te handhaven. We realiseren ons dat dat geld kost. Het uitgangspunt moet echter niet zijn ‘we halen zoveel mogelijk weg’, maar juist hoe zoveel mogelijk bomen kunnen worden gespaard. Dat levert inderdaad vertraging in het plan op, maar het college moet eerst met een gedegen voorstel komen.”

De Partij van de Arbeid wilde gisteren niet vooruitlopen op de commissievergadering grondgebiedzaken van diezelfde avond.

advertentie
advertentie