Helpende hand voor starters

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

Door de MGE-constructie kunnen starters op de woningmarkt goedkoper huizen van de woningcorporatie kopen. De woningstichting spreekt bij de koop af dat de starter bij doorverkoop van de woning het huis eerst aanbiedt aan de corporatie. Winst of verlies worden gedeeld en met het geld dat terugvloeit naar de corporatie kan die de woning weer goedkoop aanbieden aan andere starters. Zo blijven de woningen beschikbaar voor beginners op de woningmarkt.

Gemeente en Omnivera maken afspraken H’VELD-G’DAM - Woningstichting Omnivera en de gemeente Hardinxveld-Giessendam gaan inzetten op woningen voor starters in de gemeente. Omdat die groep het moeilijk heeft op de woningmarkt kunnen zij toekomstige nieuwbouw in de gemeente goedkoper aanschaffen via een MGE-constructie (Maatschappelijk Gebonden Eigendom). Het is slechts een van de speerpunten in het document Prestatieafspraken Wonen Hardinxveld-Giessendam dat gisteren door Piet van der Priem, directeur-bestuurder van Omnivera, en wethouder Cor de Jong (volkshuisvesting) werd ondertekend.

Door Marjanne Dijkstra

Wethouder Cor de Jong was blij met de ondertekening van de prestatieafspraken: ,,Niet alleen voor ons is duidelijk wat we van elkaar verwachten, maar ook burgers en huurders weten waar ze aan toe zijn. Ik vind het positief dat als we straks koopwoningen voor starters in Tienmorgen-Noord en de Blauwe Zoom bouwen, we geld beschikbaar hebben om die doelgroep te ondersteunen.” Piet van der Priem voegde daaraan toe: ,,We weten dat het door recessie misschien sombere tijden zijn, maar we moeten hiermee doorgaan. Het is een bevestiging van wat we hebben afgesproken. Niet praten maar doen.” De MGE-regeling geldt alleen voor starters die een nieuwbouwhuis kopen. De Jong: ,,We willen graag huizen bouwen die onder de twee ton blijven. Echte bedragen zijn moeilijk te noemen omdat we te maken hebben met grond- en materiaalprijzen.” De woningen kunnen zo’n tien tot twintig procent beneden de marktprijs worden aangeboden aan de aspirant-kopers, meent Van der Priem. ,,Geld dat door winst terugvloeit bij verkoop aan ons, gebruiken we om de prijs te drukken voor nieuwe starters.” Van der Priem meent dat de partijen al vrij veel doen voor starters. ,,Als we een complex voor ouderen bouwen, geeft dat soms wel vier verhuisbewegingen. De ouderen laten een vrijstaand huis na, waar weer iemand inkomt die een twee-onder-een-kapwoning heeft. Zo komen ook woningen voor starters vrij.”

De partijen zijn druk bezig met het in kaart brengen van de woonwensen van inwoners binnen de gemeente. Tot 1 mei volgend jaar loopt een woonwensenonderzoek. Het moet de basis vormen voor de nieuw op te stellen nota Wonen, waarna medio 2010 de nieuwe nota kan worden vastgesteld. Van der Priem: ,,Het is weliswaar een landelijk onderzoek, maar dat kan regionaal en zelfs plaatselijk worden doorvertaald. Daarna kunnen we herijken of de afspraken die we nu hebben ondertekend nog kloppen.”

Last van de economische recessie hebben de partijen ten dele. Van der Priem: ,,In het nieuwe jaar gaan we de tweede fase van nieuwbouw van de Peulenhof in. Daar moeten nog 36 koopappartementen verrijzen. We hebben onlangs besloten om er 24 te koop aan te bieden en twaalf van de woningen zelf te kopen en te verhuren in de duurdere sector. We merken toch dat mensen voorzichtiger worden. Ze willen soms ook wel nieuwbouw kopen, maar krijgen hun eigen huis niet verkocht.”

Toch starten volgend jaar nog steeds nieuwe projecten, zoals in de Merwedestraat en het kerkgebouw op de Calvijnlocatie. Ook begint in de Blauwe Zoom de bouw van twintig appartementen voor jonge mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Wethouder De Jong: ,,We zijn heel trots dat dit project in samenspraak met zorgverlener Syndion van de grond komt. In juni willen we starten met de bouw en een jaar later moet het klaar zijn.”

advertentie
advertentie