INGEZONDEN

21 december 2008 om 00:00 Nieuws

Het ‘bomenproject langs de Peulenlaan is nu actueel en een ‘hot item’. Maar de gemeente Hardinxveld-Giessendam stond enige weken geleden ook al onder grote druk rond het project ‘Kon. Wilhelminaschool’. Boze bewoners kwamen in opstand en het zal u via Het Kompas niet zijn ontgaan dat ons college met haar absurde plannen om er een soort ‘Manhattan aan de Giessen’ van te maken, bakzeil haalde op alle fronten.

En nadat ook Omnivera zich had teruggetrokken verdween in ieder geval het bouwwerk van elf verdiepingen uit de plannen en of er twee of drie van de geplande ‘urban villa’s’ (flats van vijf etages hoog) zouden komen werd onzeker. De rekeningen van de ontwerpkosten zal niet in de prullenbak zijn beland, nee die betalen wij met elkaar.

Als bewoner van Buitendams (recht achter het stuk waar de nieuwbouw gerealiseerd zou worden) was ik met de gemeente in onderhandeling over een ‘planschaderegeling’. Hiervoor had de gemeente een extern bureau ingehuurd om dit ‘lastige klusje’ te klaren. Na diverse gesprekken met Bureau Verhagen kwam de directeur van dit bureau, namens de gemeente, met een bod. Na veel protest bij de wethouder en zijn ambtenaren over de ontwikkelingen, heb ik dat bod geaccepteerd, ook vanuit de geachte “je kunt niet anders, men drukt het toch door”.

Dit akkoord speelde tijdens het zomerreces, dus een periode dat ‘niemand bereikbaar is bij de gemeente’, maar het bureau kwam daarna terug met de mededeling (ik citeer letterlijk): "De wethouder is van mening dat hij zijn belofte gestand moet doen". Dan heb je een afspraak.

Maar dat liep anders. Want kwamen er nu twee of drie urban villa’s na het protest van de omwonenden? Wanneer komen die er? Plotseling was iedereen het spoor bijster, de wanhopige wethouder voorop. Los van het feit of er nu twee of drie urban villa’s komen, fraaier wordt het er niet voor de huizen aan de overzijde van De Giessen aan de Buitendams.

Daar dacht de wethouder anders over. Hij stuurde mij een brief met de mededeling dat “het College van B&W… (daarna veel ambtelijk blablabla)… van mening was dat de overeengekomen regeling met eenderde teruggeschroefd zou worden als er één flat van vijf verdiepingen minder gebouwd zou worden”. Uit tekeningen die ik van Bureau Verhagen had ontvangen bleek echter dat één villa minder voor de buurt geen voordeel qua uitzicht op zou leveren. Toen werd het tijd voor een persoonlijk gesprek met de wethouder.

De ietwat nerveuze wethouder werd geflankeerd door een manhaftige ambtenaar. En zo geschiedde het. Met trillende bovenlip deed onze wetvertegenwoordiger na heel veel omtrekkende bewegingen zijn uitspraak, dapper bijgevallen door een ambtenaar die ‘dit varkentje wel eens zou wassen’. Ik ga u weer citeren en waarschuw u, hou de broek vast, anders zakt die u af.

Wethouder De Jong: “Over de uitspraken van Bureau Verhagen is gezegd dat deze de gemeente niet kunnen binden. Een eventueel akkoord tussen een burger en een gemeentelijk onderhandelaar heeft de status van een conceptovereenkomst en moet altijd bekrachtigd worden door een college- of raadsbesluit, afhankelijk wie bevoegd is een dergelijke overeenkomst aan te gaan”. Bovenstaande uitspraak is mij schriftelijke bevestigd, vandaar het letterlijke citaat.

Geacht College, beste mevrouw Wiebosch, brave burgers wat moeten wij hiermee? Een wethouder die van ons belastinggeld een duur bureau inhuurt, de directeur hiervan naar mij terugstuurt met een afspraak, die door deze man ook nog eens wordt bevestigd dat “de wethouder zijn belofte gestand zal doen”, maar dat dezelfde wethouder zich plotseling verschuilt achter een enórme berg ambtelijk gezwets. Wethouder De Jong, uw plan was te hoog gegrepen, maar u wil koste wat het kost uw gezichtsverlies beperken, desnoods over de rug van de belastingbetalers die uw salaris betalen, maar ook ten koste van honderden gezinnen die er de dupe van worden.

Als piloot vlieg ik regelmatig over ons dorp op de naderingsroute richting Rotterdam Airport en is de Peulenlaan en het gebied rond de Jupiterstraat een groene long. Als het aan de gemeente ligt konden de bomen langs de Peulenlaan wel gerooid worden en op het mooiste groene stukje langs De Giessen bouwen we twee of drie betonnen kolossen. Twee situaties die zelfs vanuit de lucht schade zullen aanrichten aan de omgeving en die aantonen dat de betreffende wethouders niet nadenken.

Eerst de plannen ontwikkelen en lanceren en daarna teruggefloten worden omdat er vooraf niet goed is nagedacht over de consequenties en de protesten. Dat bedoel ik met verkwanseling van geld en groen.

Jan Lagrouw

Buitendams 189

Hardinxveld-Giessendam

advertentie
advertentie