‘Nog steeds vol verwachting over suswachten’

21 december 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Gezien het korte tijdsbestek is het nog niet inzichtelijk is of het gestelde doel, vijftig procent reductie van de overlast, is gerealiseerd. Toch wordt de proef met suswachten tijdens uitgaansavonden met een halfjaar verlengd. ,,Voorlopig gaan we door omdat we nog steeds vol verwachting zijn”, aldus wethouder Teun Sluimer.

De positieve indruk die bij het gemeentebestuur is ontstaan is deels gebaseerd op de uitslag van een enquête, die na de eerste proefperiode van september tot december huis aan huis is verspreid op tachtig adressen in de Damstraat. De respons was 37,4 procent. 74 procent van de mensen die de enquête hebben ingevuld vindt dat de suswachten moeten blijven. Voor de gemeente voldoende aanleiding de proef voort te zetten. Wél is tot juli 2009 sprake van een gewijzigde opzet. Sluimer: ,,We zijn bezig van de suswachten BOA’s te maken zodat ze ook mogen verbaliseren. Dat gaat echter niet één, twee, drie. Het Openbaar Ministerie zal in moeten stemmen met het lik op stuk-beleid.”

BOA’s zijn buitengewone opsporingsambtenaren in dienst van een overheidsinstelling. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om het gemeentelijk parkeerbeleid en/of hondenpoepbeleid te handhaven. Wie zijn hond op een plek laat poepen waar dat niet mag, krijgt een prent. Zo werkt het straks ook met wildplassers. De suswachten zijn nu enkel bevoegd te sussen. ,,Dat helpt wel, maar er is ook behoefte aan verbaliseren”, aldus de wethouder. ,,Verhoudingsgewijs is het probleem niet groot, maar we krijgen wél signalen uit de buurt over verstoringen.”

advertentie
advertentie