‘Oude dame’ dagje uit de vaart

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

Door de lekkende koppakking wordt de motor minder gekoeld, vertelt Jan Venhuis, manager van de unit vergunningen en handhaving van de gemeente Werkendam, waar de veerdienst onder valt. ,,Een motor die niet goed wordt gekoeld, gooit teveel koelwater weg en kan olie gaan verliezen. Uiteindelijk draait de motor -net als bij een auto- vast.” Voor een dag werd de oude pont uit de vaart genomen. ,,Gelukkig was het de laatste weekdag en voor veel mensen ook de laatste werk- en schooldag, maar het blijft evengoed erg vervelend. We hadden de werkzaamheden zo goed als mogelijk aangekondigd; het stond op de website en we hebben de boodschap zowel aan de Hardinxveldse als de Werkendamse kant van de pont op het mededelingenbord gehangen.” Volgens Venhuis is een vaart met de pont op het moment geen gevaarlijke trip: ,,Zoals elke auto heeft ook een boot haar onderhoud nodig. Als je dat op tijd doet, is er niets aan de hand. Elk jaar moet de pont ook weer worden gekeurd en krijgt ze weer een certificaat. Aan die keuring zijn strenge regels verbonden.”

Koppakking van pont gerepareerd H’VELD-G’DAM / WERKENDAM - Een lekkende koppakking. Dat was het euvel dat de pont, die tussen Hardinxveld-Giessendam en Werkendam vaart, afgelopen vrijdag een dagje uit het water hield. Geprobeerd werd om de boot nog twee dagen door te laten varen en in het weekeinde te repareren, maar dat was niet mogelijk. Zaterdag is de ‘oude dame’, zoals het pontje liefkozend wordt genoemd, weer terug in de vaart genomen.

Door Marjanne Dijkstra

Al een tijd wordt gesproken over eventuele vervanging van de pont. Dat is ook wel nodig, meent Venhuis. ,,We kijken het nog even aan. Inmiddels loopt er een onderzoek in samenwerking met de gemeente Gorinchem om een veerverbinding tussen Gorinchem en Werkendam op te zetten. Vanuit Gorinchem vaart natuurlijk al een pont naar Sleeuwijk en Woudrichem en misschien kan die pont ook via Werkendam naar Hardinxveld-Giessendam varen.” Op termijn vaart dus wellicht een modernere pont vanuit Gorinchem naar Hardinxveld-Giessendam; een beetje te vergelijken met de waterbus die tussen Dordrecht en Sliedrecht vaart. Venhuis: Het onderzoek loopt nu en op zich is het door de gemeente Gorinchem positief ontvangen. Zij hebben ook een nieuwe veerpont in aanbouw. Het duurt nog wel zeker anderhalf tot twee jaar voordat meer bekend is over een aanpassing van de veerdienst.”

advertentie
advertentie