Raadslid luidt noodklok over straten

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,De gemeente is behoorlijk tekort geschoten in het onderhoud van de straten in Boven-Hardinxveld na de rioleringswerkzaamheden." Wijzend op een kapotte putdeksel illustreert Benhard van Houwelingen (T@B) zijn verhaal. ,,Als daar een zware vrachtwagen overheen rijdt, breekt 'ie geheid. Ook de putten die op sommige plekken in de weg vallen zijn erg gevaarlijk. Ik heb al verschillende keren bij het college aangedrongen om hier beter naar te kijken, maar ik heb niet het idee dat er ook daadwerkelijk iets aan wordt gedaan.

Wethouder: 'Wegen hebben onze zorg'

Door Marjanne Dijkstra

In september vorig jaar werd de vernieuwing van het rioolstelsel in Boven-Hardinxveld (bij Zuidhoek-oost) afgerond. Het bestaande riool werd hierbij verwijderd en vervangen door twee nieuwe leidingen; een voor vuil leidingwater en een voor het hemelwater. Na afloop van de werkzaamheden werden de straten opnieuw bestraat, maar pas aan het einde van dit jaar worden het gebied heringericht. Dit omdat de bodem nog moet inklinken, de grond zakt nog een stukje. Maar in sommige gevallen ontstaan zeer gevaarlijke situaties, meent Van Houwelingen die al veel klachten heeft gehad over onveilige situaties.

Een van de klachten kwam van de familie De Mik in de Rembrandtstraat. Meneer De Mik vertelt: ,,Op de kruising met de Jan Steenstraat liggen de tegels schots en scheef. In het donker, de straat is daar ook niet goed verlicht, is mijn vrouw onderuit gegaan. Ze kan nu een van haar vingers niet meer buigen. Ik heb de gemeente daarvoor aansprakelijk gesteld. Hier in de buurt liggen zoveel hobbels en rijden ze veel te hard, dat is heel erg gevaarlijk."

Van Houwelingen snapt wel dat de grond moet inklinken, maar vindt dat de gemeente de klachten niet goed en vlot afhandelt. ,,Onveilige situaties kunnen niet pas een jaar later worden opgelost. Als hier bij Tiendwaard iemand met een rollator door een kuil loopt, zijn de gevolgen niet te overzien. Dat geldt ook voor de stoepen bij de Regenboogschool; kinderen kunnen daar lelijk misstappen. Tot het derde kwartaal van 2009 aanbreekt moet de gemeente tussentijds hobbels en putten in het wegdek gladstrijken."

Verantwoordelijk wethouder Theo Boerman meent dat de gemeente ook doet. ,,In Boven-Hardinxveld is grootschalig opnieuw gerioleerd, dat doen we in drie fasen. Nu zijn we bezig met de tweede fase waarin de grond en bestrating moet zetten. Als klachten binnenkomen doen we daar zeker wat aan, maar het is wel zo dat we dat per geval bekijken of de situatie nog acceptabel is of dat we er iets aan gaan doen. Als het gevaarlijk is lossen we het zo goed mogelijk op zoals bij de Hobbemastraat of aan de Rembrandtstraat. Natuurlijk weten ook wij dat het geen ideale situatie is, maar in het najaar starten we met herinrichten. In de tussentijd werken we er dus wel aan, maar is de bestrating niet zo glad als normaal. Uit de rapporten die ik krijg, blijkt dat de klachten snel en goed afgehandeld worden. De situatie rond de straten in Boven-hardinxveld houden we zeker in de gaten."

advertentie
advertentie