'Melkveehouders afhankelijk van prijsschommelingen'

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - "Met de open grenzen zal het niet eenvoudig worden. Ik hoop dat de overheid er alles aan zal doen om uw sector te helpen. Maar zelf kunt u daar ook in belangrijke mate aan bijdragen. Zorg dat je een topproduct maakt.” Ruim 250 melkveehouders luisterden maandagavond aandachtig naar gastspreker Kommer Damen van Damen Shipyards. Tijdens een seminar ‘Succesvol ondernemen in de zuivelmarkt van morgen’ van de Rabobank werden de ondernemers meegenomen in de toekomstige ontwikkelingen binnen hun branche. Damen verraste de deelnemers door hen de overeenkomsten tussen de scheepsbouw en melkveehouderij voor te houden.

Druk bezocht Rabo-seminar melkveehouderij

Wereldwijd wordt jaarlijks 2600 miljard liter melk geproduceerd waarvan een belangrijk gedeelte door de 21.000 Nederlandse melkveehouderijen. Uit onderzoeken blijkt dat de melkprijzen in het eerste half jaar van 2009 nog zullen dalen, maar dat daarna een herstel optreedt. Daarnaast gaat in 2015 de melkquotering de prullenbak in. Dit waren zomaar een aantal feiten en zaken die maandagavond tijdens een door de Rabobanken georganiseerd seminar te horen waren. Ruim 250 melkveehouders uit de Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden waren de aandachtige toehoorders in zalencentrum De Til in Giessenburg. Met dit soort seminars willen de gezamenlijke banken uit diezelfde regio’s de melkveehouders stimuleren en faciliteren in het bewust maken van strategische keuzes. Volgens Ad Riebergen, directeur van Rabobank Sliedrecht-Graafstroom, beperkt de melkveehouderij zich allang niet meer tot de binnenlandse markt: "Het beperkt zich zelfs niet meer tot de Europese markt. Het is een mondiale handel geworden en daardoor ingewikkelder voor de ondernemers. Ze zijn qua inkomen erg afhankelijk van prijsschommelingen op de wereldmarkt. Wij kunnen de ondernemers bijstaan met adviezen hoe ze die schommelingen het beste kunnen opvangen, maar adviseren ook bij bedrijfsuitbreiding en andere ontwikkelingen op de markt. Samen met de Rabobanken Alblasserwaard Noord en Oost, Hardinxveld-Giessendam, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden hebben we de handen ineengeslagen. Hierdoor zal de expertise naar onze agrarische cliënten aanzienlijk toenemen."

'Leergierig volkje'

Gastspreker tijdens het seminar was Kommer Damen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Damen Shipyards. Op verrassende wijze wees hij de aanwezige melkveehouders op de overeenkomsten tussen de scheepsbouw en de agrarische sector: "Met de open grenzen wordt het niet eenvoudig. Ik hoop dat de overheid er alles aan doet uw sector te helpen. Maar zelf kunt u daar ook in belangrijke mate aan bijdragen. Zorg dat je een topproduct maakt.” Martien van Tuyl en Jacob Verheul, twee van de deelnemende ondernemers aan het Rabo-seminar, waren enthousiast. Volgens Giessenburger van Tuyl, die op de Doetseweg met 85 koeien een middelgrote melkveehouder is, had hij niet veel nieuws gehoord: "Het meeste weet je natuurlijk al. Wij als agrariërs zijn een leergierig volkje en blijven graag op de hoogte van wat in de sector gebeurt.” Zijn collega Verheul, die een bedrijf met honderd dieren op de Meulenbroek in Bleskensgraaf heeft, beaamt dat: "Naast de informatie die je tijdens zo’n seminar tot je neemt vind ik het ontmoeten van collega’s tijdens dit soort evenementen erg belangrijk. Juist aan het uitwisselen van ervaringen heb je erg veel. Je leert van elkaar.” Verheul wordt door de organiserende banken op zijn wenken bediend. Als vervolg op het seminar worden in de toekomst onder de naam ‘Melkvee Momenten’ in kleine groepjes bijeenkomsten gehouden waarin actuele zaken in de melkveehouderij besproken kunnen worden.

advertentie
advertentie