SEH blijft koel onder ijsstress

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ze vallen bij bosjes”, zegt ambulancemedewerker Wim Versluis, als hij even plaatsneemt op de bank van de koffiekamer achter de balie van de Spoedeisende hulp. Terwijl door de deuropening de hectiek van arriverende patiënten en vluchtig overleggende verpleegsters klinkt, ziet Versluis in de stille kamer heel snel kans een bekertje koffie te nuttigen.,,We zijn al vanaf acht uur vanochtend ”, zo wil zijn zin beginnen, als hij echter meteen onderbroken wordt door een nieuwe oproep; het is wéér raak bij de Molentocht van de Alblasserwaard.

GORINCHEM / REGIO - Het kunstje al dan niet verleerd, grijpt Nederland massaal de kans om na twaalf jaar eindelijk weer de schaatsijzers onder te binden. Het gevolg: ziekenhuizen die overspoeld worden met slachtoffers van ongelukken en valpartijen op het ijs. Ook op de Spoedeisende hulp (SEH) van het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem is het al de hele week een gekkenhuis, met afgelopen zaterdag als toppunt van drukte. Er moest soms op vier plekken tegelijk geweest zijn, maar het hoofd werd koel gehouden. Een verslag van de ultieme beproeving, die het team dankzij enorme inzet en teamwork succesvol zou doorstaan. Door Boudewijn Venekamp

Versluis staat meteen op, neemt snel nog één slok en maakt zich klaar voor vertrek. ,,Zo gaat het dus al de hele dag, al vanaf acht uur vanochtend”, zegt hij alsnog, terwijl hij zijn jas dichtdoet. ,,Er zijn drie extra ambulances ingezet in verband met alle toertochten. Twee speciaal voor de Molentocht, waar ik nu dus ook weer heen ga. En dan zullen we de schaatsen, die achter in de ambulance liggen, zelf ook nog gaan aantrekken”, glimlacht hij. ,,De persoon die we nu gaan halen bijvoorbeeld, heeft een vleeswond aan zijn knie en hij ligt zo’n 1800 meter van de kant vandaan!”

Ongebruikelijk

Van het koddige tafereel van een ambulancemedewerker op schaatsen wordt niet eens meer gek opgekeken tussen al het andere ongebruikelijke dat deze zaterdag op de SEH plaatsvindt. Zo neemt er een zeer gemêleerd gezelschap plaats in de stampvolle wachtkamer. Uit alle windstreken enthousiast op de regionale toertochten afgekomen, zitten er op de Gorcumse Spoedeisende hulp plotseling mensen uit Friesland, Groningen, Brabant en zelfs België, Duitsland en Engeland.

Om de enorme toeloop op te vangen is er een dubbel aantal chirurgen actief en maken ook de extra opgeroepen verpleegkundigen overuren. Er zouden uiteindelijk zo’n negentig patiënten geholpen gaan worden, ruim twee keer zoveel als op een doorsnee zaterdag. Ongeveer 95 procent is binnengebracht als gevolg van een ongeluk op en rond de bevroren wateren. Op de monitor bij de balie staat per patiënt in enkele woorden beschreven wat de precieze aanleiding is en naast valpartijen en botsingen op het ijs zelf, blijkt het ook bij het klunen meerdere malen mis te zijn gegaan. De meest voorkomende kwetsuren zijn polsfracturen.

Het hele SEH-team en alle aanverwante afdelingen worden vandaag getest op stressbestendigheid. Voor deze competentie werd uiteindelijk met vlag en wimpel geslaagd. Net als voor de competentie ‘teamgeest’. Ook ziekenhuisdirecteur Mark Houdenhoven en Hoofd Polikliniek Ronald Piena steken zelf op de werkvloer de handen uit de mouwen, ter ondersteuning van de bikkelhard werkende collega’s. De beleidsbepalers gaan bij alle medewerkers en patiënten langs met broodjes en soep en bieden ze de helpende hand bij het overbrengen van de patiënten naar de afdelingen chirurgie en orthopedie, waar zij geholpen moeten worden. Het teamwork zou uiteindelijk bijdragen aan de opvallend positieve sfeer op de Spoedeisende hulp. Hoewel de wachttijden door de drukte behoorlijk zouden oplopen, is de hele stroom ijsslachtoffers aan het eind van de dag met alle gebruikelijke zorg en aandacht geholpen. Missie geslaagd. Voorlopig althans, want zondag zou het opnieuw een zeer drukke dag worden.

advertentie
advertentie