‘Bouwvergunning subjectief’

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

De welstandscommissie adviseert het gemeentebestuur over de uiterlijke verschijningsvorm van bouwplannen. Ze onderzoekt of de particuliere wensen van iemand die wil bouwen of verbouwen, past in een wijk. Fractievoorzitter Benhard van Houwelingen van de T@B vindt die beoordeling subjectief: ,,Het is zelfs voorgekomen dat een afgekeurd bouwplan later werd goedgekeurd nadat alleen de naam van de architect was veranderd. Iedere inwoner uit Hardinxveld-Giessendam kent in zijn of haar omgeving wel een bouwwerk waaruit blijkt dat de welstandstoets puur subjectief is.” Volgens Van Houwelingen kan de gemeente met het afschaffen van een welstandsnota een einde maken aan de welstandscommissie en de gewenste beeldkwaliteit van wijken kan dan nog wel worden vastgelegd in beeldkwaliteitsplannen. Zo blijft de kwaliteit van een gebied blijft nog steeds gewaarborgd.

T@B wil welstandsvrij bouwen H’VELD-G’DAM - Als het aan de T@B ligt worden delen van Hardinxveld-Giessendam in de toekomst tot welstandsvrij gebied aangewezen. Met het afschaffen van de welstandsregels denkt de partij de administratieve lasten en bureaucratie terug te dringen. De maatregel moet het aanvragen van een bouwvergunning voor de burger gemakkelijker en goedkoper maken. Ze roept daarom de gemeenteraad op een pilot uit te voeren door het aanwijzen van een welstandsvrij gebied, waarbij de partij denkt aan de uitbreiding van Tienmorgen-Noord. T@B meent dat als de pilot succesvol uitpakt meer gebieden of de hele gemeente welstandsvrij kan worden gemaakt.

Door Marjanne Dijkstra

Van Houwelingen en zijn fractiegenoot Henk de Vree deden onderzoek in de gemeente Boekel, die al wel welstandsvrij bouwt. Van Houwelingen: ,,Welstandsvrij bouwen heeft zich daar tot op heden gekenmerkt door ‘eenheid in verscheidenheid’ in plaats van ‘eenheidsworst’. Dat er verschil is in hoogte en stijl van huizenbouw wordt daar niet als storend ervaren, het past bij een dorp.” De grootste voordelen van het invoeren van welstandsvrij bouwen zijn volgens de T@B het vergroten van betrokkenheid bij hun eigen woonwensen, dat de kosten voor aanvrager alsmede voor de gemeente omlaag gaan, tijdswinst wordt geboekt door minder regels, de klantvriendelijkheid omhoog gaat en personele capaciteiten vrijkomen voor andere werkzaamheden.

Wethouder Cor de Jong vindt het idee van de T@B een discussie waard. ,,Het ligt er maar net aan waar je de voorkeur aan geeft. Als je het idee van de T@B bekijkt, dan wordt minder geld en tijd besteed aan bouwaanvragen. Aan de andere kant heb je dan ook geen toetsing op welstandsprojecten. Gemeenten zoals Boekel, waar de T@B op bezoek is geweest, zijn witte raven. Daarnaast zijn misschien nog één of twee gemeenten die welstandsvrij bouwen hebben ingesteld.” Eerder in zijn ambtstermijn als wethouder heeft De Jong zich verdiept in het welstandsvrij bouwen. ,,We zijn toen op bezoek geweest in Bergen op Zoom en hebben besloten dat het nog niets was voor Hardinxveld-Giessendam. Je krijgt een enorme diversiteit aan bouwstijlen met onderscheid op kleur, materiaal en vorm. Ik heb voorbeelden gezien van een klassieke boerderij naast een futuristisch bouwwerk. Of een soort boomhut. Natuurlijk is het voor de aanvrager best leuk om zijn droom te verwezenlijken, maar hoeveel ruimte wil je daar als gemeente aan geven? Natuurlijk moet goed worden nagedacht over de nadelen die welstandsvrij bouwen kan hebben en moeten we uitkijken dat het geen discussie wordt over de excessen. Maar de discussie wil ik graag aangaan.”

advertentie
advertentie