Van boerderij tot trouwlocatie

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Al langere tijd werd er gesproken over een museum in Hardinxveld-Giessendam. Het was in de zomer van 1987 toen de plannen weer ter sprake kwamen en nog geen twee weken later zat een groepje mensen van het eerste uur bij elkaar. ,,In de daaropvolgende winter werden de mogelijkheden besproken en weer een jaar later ging het museum open. We wilden iets met body neerzetten en De Koperen Knop is daar een goed voorbeeld van.” Aan het woord is Dick de Jong, pr-man van het Hardinxveldse museum, man van directeur-conservator Ali de Jong- Ambachtsheer en tevens een van de mannen van het eerste uur. De Jong spreekt vol trots en bevlogenheid over twintig jaar De Koperen Knop.

De Koperen Knop viert jubileum

Door Marjanne Dijkstra

Het museum startte in met een vrij unieke constructie; boven de twee stichtingen stond een werkcommissie. Toch is het museum in de loop der jaren nog meer gegroeid, vertelt De Jong: ,,We zijn een professionele organisatie geworden met ruim 120 vrijwilligers die ieder hun eigen verantwoordelijkheid dragen. Dat is tevens ook de kracht van het museum, dat we zulke enthousiaste vrijwilligers hebben. De suppoosten hier zijn mensen die vaak geen deel meer uitmaken van het arbeidsproces en de voldoening die zij uit hun werk halen is voor hen heel belangrijk.”

Het museum bestaat uit verschillende gedeeltes. In het voorhuis bevindt zich een vaste collectie. De Jong: ,, Dat gedeelte van het museum is ingericht als een deftige 19e eeuwse boerenwoning. Daarnaast beschikt het museum over een expositieruimte in de voormalige stalruimte. We zijn nu aan de 130ste expositie toe, soms zijn dat historische exposities, die kosten meer voorbereidingstijd, andere keren hebben we kunstexposities.”

De afgelopen jaren zijn veel exposities met verschillende thema’s voorbijgekomen. De Jong herinnert zich: ,,We hadden ‘stapel op vee’, waarin schilderijen en tekeningen van koeien werden geëxposeerd. Ook hebben we exposities gehad van antiek speelgoed en speeldozen. Komende zaterdag start de dubbelexpositie van Jan Leeuwenburgh, die volumineuze bronzen en keramische beelden maakt. Ella Koopman exposeert daarnaast met textiel, zoals omslagdoeken, halsdoeken en sjaals.”

Aan het jubileumjaar waar de Koperen Knop zich in bevindt wordt op gepaste wijze aandacht besteed. In september is er een jubileumexpositie met verschillende werken met allerhande boerderijdieren zoals koeien en schapen, maar ook ganzen, katten en honden. Begin april start de expositie ‘Kunststof tot nadenken’, waarin de geschiedenis van honderd jaar kunststof in beeld wordt gebracht. Onder andere is dan een jurk te zien die geheel van kunststof is gemaakt. Leuk feitje weet De Jong: ,,Wist je dat fleecestof van vuilniszakken wordt gemaakt? Als je een fleecetrui draagt heb je in feite vuilniszakken aan.” In de zomer viert het museum voor de medewerkers en sponsoren een feest.

Voor het jubileum is De Jong ook nog bezig met een jubileumboek. ,,Dat komt in september uit en daarin staan de mooiste museale goederen die we hadden en hebben beschreven.” Veel kan De Jong nog niet over het boek vertellen, maar hij wil een klein tipje van de sluier oplichten: ,,Toen we net bestonden, hebben we een persbericht verstuurd. In De Telegraaf stond een éénkolommertje over het nieuwe museum in de Alblasserwaard. Een mevrouw uit Friesland belde op. Ze kwam officieel uit Hoogblokland en had van thuis veel spullen meegekregen toen ze ging trouwen. Een daarvan was een mooi kabinet en ze wilde dat het museum dat zou krijgen als ze overleed. Na enkele jaren kregen we bericht dat we het kabinet, waar mensen vroeger al hun kleren en bijvoorbeeld doodshemden en parfum in bewaarden, op konden komen halen. Zo zijn er nog veel meer verhalen en ook een korte geschiedenis van het museum en de exposities komen aan bod.”

Het museum is van alle markten thuis. Op de zolder van De Koperen Knop kunnen bruidsparen elkaar het ja-woord geven. ,,Daar wordt in toenemende mate gebruik van gemaakt. De afgelopen tijd hebben we voor dat doel de zolder helemaal vernieuwd. De vloerbedekking is vervangen en door het lichter verven van de houten wanden is het een lichtere en rustigere ruimte geworden. In de zaal kunnen zo’n tachtig mensen terecht en bruidsparen kunnen ook op zaterdag trouwen. In de zaal kan daarna ook koffie worden gedronken en de bruidstaart worden aangesneden en als bruidsgasten een uurtje over hebben tussen plechtigheid en feest kunnen ze zo de museumtuin inlopen.” Behalve trouwerijen, kunnen op de zolder van het museum ook lezingen worden gehouden. Dit geldt echter alleen voor culturele evenementen en voor sponsoren, de zolder is niet te huur.

Meer informatie over het museum is te vinden op www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie