‘Ik wil me met alles bemoeien’

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Sluismeester Bongen werkte bijna veertig jaar als groenteman. Toen de inkomsten van zijn winkel terug begonnen te lopen, pakte Bongen alle baantjes aan die hij kon krijgen om de kost bij elkaar te verdienen. ,,’s Ochtends om half vier begon ik als distributeur van kranten en daarna zorgde ik dat ik om half negen bij de sluis was. Ondertussen opende mijn vrouw de winkel en vertrok ik daarheen. Ik ben overigens ook nog een tijdje drager geweest bij begrafenissen. Dat was fijn en serieus werk; je hielp iemand in het laatste stukje van het leven.” Op het moment is hij alleen nog sluismeester, maar houdt hij zich ook bezig met een uit de hand gelopen hobby, namelijk het verzamelen van schilderijen in de voormalige groentewinkel. ,,Eerst had ik er geen verstand van, maar nu krijg ik er steeds meer kijk op.”

Wie Damsluis zegt, zegt Teus Bongen GIESSENDAM - Wie Damsluis zegt, zegt Teus Bongen. De geboren Giessendammer zwaait nu al ruim twaalfeneenhalf jaar de scepter over de sluis in Giessendam. Sluismeester Teus Bongen loopt dus alweer een tijdje mee, niet alleen op de sluis, maar ook in het dorp. Bongen heeft over veel dingen een duidelijke mening en is dan ook vaak op gemeenteraadvergaderingen en inspraakavonden te vinden. ,,Mijn vrouw zegt wel eens dat ik er mee moet stoppen, maar dat kan ik niet. Het is nu eenmaal de aard van het beestje om me met alles te bemoeien.”

Door Marjanne Dijkstra

Het dorp gaat hem nauw aan het hart, blijkt uit zijn grote aanwezigheid op verschillende vergaderingen van de gemeente. ,,Soms voel ik me net een Don Quichotte. Mijn vrouw vindt wel eens dat ik moet stoppen, maar dat kan ik niet. Weet je, zo is de aard van het beestje nu eenmaal. Ik treed graag op de voorgrond en ik maak me druk om alle dingen die niet goed gaan. Veel mensen trekken hun mond niet open en mij geven ze een microfoon. Die heb ik echt niet nodig”, lacht hij bulderend.

De nieuwe burgemeester is zo’n issue. Tijdens de inspraakavond voor burgers was Bongen een van de weinige burgers die zijn gezicht liet zien. Hij sprak toen tegen het college: ,,Er moet een krachtig figuur komen die jullie goed onder de duim heeft en jullie aan durft te spreken en ingrijpt als jullie zitten te zwammen. Niet iemand die met zijn luxe auto door de straten rijdt, maar gewoon op de fiets en lopend. En dan natuurlijk het liefst over de Dam, dan kan ik hem ook nog eens aanspreken.” Maria Wiebosch-Steeman wordt over drie weken geïnstalleerd en wordt volgens Bongen een prima burgemeester. ,,Natuurlijk is het altijd afwachten. Ik heb haar overigens al gezien, al realiseerde ik me dat pas achteraf. Mijn vrouw heeft nog even met haar staan praten afgelopen zomer op de sluis. Ze komt goed over en lijkt me een prima moeder overste.”

Zichzelf noemt hij regelmatig de ‘nachtburgemeester’ van het dorp. Echt burgemeester worden is geen ambitie van Bongen, maar hij weet wel wat hij zou doen als hij de scepter over het dorp zwaaide. ,,De verpaupering in het centrum is zonde, veel winkels staan leeg. Dan hoor ik dat ze langs de Stationsstraat huizen gaan afbreken, maar ik vind dat eerst de oude zooi opgeruimd moet worden. Ik zou kijken hoe het oude deel van de Peulenstraat aangepakt kan worden, het centrum verplaatst steeds meer. Vroeger woonde ik in het centrum, maar nu ligt hier alleen nog de sluis. Het is hier in de zomer net een VVV-kantoor.”

Drie keer per dag is Bongen in de zomer op de sluis aanwezig, vorig jaar passeerden zo’n 1200 boten ‘zijn’ sluis. Maar of hij halverwege dit jaar nog op de sluis te vinden is, weet hij nog niet. ,,Mijn contract loopt af en ik heb nog niets gehoord. Ik blijf graag nog zeker een jaartje hier aan de gang. Het voelt of het echt mijn sluis is, ik zorg dat het hier altijd netjes uitziet. Soms loopt de jeugd te rommelen en dan stap ik er op af. Ik hoop dat ik nog een tijdje op de sluis mag werken.” Behalve de contractverlening wordt Bongen dit jaar ook nog eens 65. Tijd om te stoppen is het nog lang niet. ,,Wat moet ik nu de hele dag thuis doen? Ik vind het hier veel te leuk. ‘s Morgens zit hier een groepje van zo’n vijf man lekker koffie te drinken; het is hier soms net een bejaardensoos.”

advertentie
advertentie