ChristenUnie stelt vragen over Jezus Redt

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De fractie van ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Giessenlandse college van B & W over de tekst 'Jezus Redt' op een dak in Giessenburg.

Het college van de gemeente Giessenlanden heeft maatregelen aangekondigd tegen de tekst op het dak van de woning A.M.A. van Langeraadweg 7 in Giessenburg. Met de tekst wil bewoner Van Ooijen uiting geven aan zijn Christelijk levensovertuiging. ,,Het collegebesluit geeft de indruk dat het beroep op vrijheid van godsdienst, levensovertuiging of meningsuiting ondergeschikt is aan navolging van andere regels. Er wordt gewezen naar de voorschriften in de Woningwet en de welstandsnota van de gemeente Giessenlanden. Met name wordt genoemd dat de totale oppervlakte van het opschrift niet meer dan vijf procent van de geveloppervlakte mag bedragen, met een maximum van vier vierkante meter. En dat contrasterende en felle kleuren, wit of lichtgrijs niet zijn toegestaan. Wij betreuren dat dit al langer durend geschil tot deze beslissing en dwangmaatregel heeft geleid. Was er geen betere oplossing mogelijk? De fractie van de ChristenUnie staat zonder meer op het standpunt dat gehandeld moet worden binnen de geldende regels. En regels, die volgens de democratische rechtsorde zijn vastgelegd, dienen te worden nageleefd en gehandhaafd. Evenzeer hecht de ChristenUnie sterk aan de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Als hier tegen wordt opgetreden dan is het zeer van belang dat daarvoor duidelijke en objectieve criteria worden toegepast", stelt de fractie in de toelichting op de vragen.

De ChristenUnie stelt de volgende vragen aan het college: ,,Bent u met ons van mening dat het goed zou zijn, gezien het belang van vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting en het belang van toepassing van regelgeving, om bij frictie tussen deze belangen tot een overeenstemming en vergelijk te komen? Welke pogingen hebt u ondernomen om tot overeenstemming te komen met de heer Van Ooijen? Hebt u suggesties gedaan aan de heer Van Ooijen om de tekst zodanig aan te passen, dat deze niet in strijd is met de andere regels? Is het juridisch vastgesteld dat opschriften betreffende godsdienst en levensovertuiging ook vallen onder de regels voor reclameuitingen? U stelt dat contrasterende en felle kleuren, wit of lichtgrijs niet zijn toegestaan. Wat is in de regelgeving voor teksten en reclames exact vastgelegd over het gebruik van kleuren? Gaat u ook bij alle andere (reclame)teksten met contrasterende en felle kleuren, wit of lichtgrijs, overeenkomstige maatregelen treffen? Hebt u vastgesteld dat alle andere (tekst)objecten binnen de gemeente niet strijdig zijn met de door u gebruikte criteria?"

advertentie
advertentie