Schaker Euser de te kloppen man

8 februari 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - In de interne competitie van schaakclub De Giessen vielen geen verrassingen te noteren. De koplopers wisten opnieuw hun partijen te winnen en de competitie zal pas in april en mei van dit jaar, als Kasper Euser, Tim Schakel en Jaco Vonk elkaar voor de derde maal treffen, beslist worden.

Euser gaat op kop met op bijna een punt achterstand gevolgd door respectievelijk Schakel en Vonk. Alle drie hebben ongeveer hetzelfde aantal verliespunten, maar omdat Schakel en Vonk minder partijen hebben gespeeld, is Euser de te kloppen man.

Interne competitie achttiende ronde

A. Uittenbogaard - K. Euser 0-1; J.J. Vonk-M. Euser 1-0; R.J. van Driel - T.T. Schakel 0-1; W. Rietveld - Chr. van Wieringen 1-0; H. van Houwelingen - W.J. Koutstaal 0-1; E. den Boer - W.M. Deurloo 1-0; J.P. van den Dool - G. Bos 1-0; R. Euser - C. van der Straaten 0-1; H. Stigter - P.C. Tromp 0-1.

Interne competitie negentiende ronde

K. Euser - E.L. Korevaar 1-0; T.T. Schakel - E. den Boer 1-0; W.M. Deurloo - R.J. van Driel 0-1; G. Bos - H. van Houwelingen 0-1; R. Euser - H. Stigter 0-1; C van der Straaten - K. Bons 1-0.

Het eerste team van schaakclub De Giessen speelde tegen het derde team van Rivierenland in de tweede klasse van de Stichts Gooise Schaakbond. Lange tijd ging het gelijk op. Chris Tromp had geen beste stelling aan bord een, maar daar stond tegenover dat André van Wingerden een prachtige stelling had opgebouwd aan bord twee. Marcel van Wingerden verloor (bord acht), maar Maarten Euser stelde direct orde op zaken door op bord zeven te winnen. Tussenstand derhalve 1-1. Naar verwachting maakte Louis Rutgers op bord drie remise. Wim Koutstaal verloor op bord vijf, maar daar tegenover stond het winstpunt aan bord vier van de andere Wim (Rietveld). Hij maakte keurig gebruik van zijn mogelijkheden nadat zijn tegenstander de stelling wat al te open had ‘gegooid’. Jan Post voegde een halfje toe. Zijn partij was voortdurend in evenwicht. Tussenstand derhalve 3-3. Tromp verloor inderdaad zijn partij en het wachten was op het winstpunt van Van Wingerden. Hij maakte echter een forse vergissing waardoor zijn gewonnen stelling ineens veranderde in een verloren stelling. In plaats van een 4-4 gelijkspel werd het nu een 3-5 nederlaag.

Na vijf ronden staat De Giessen met één winst, één gelijkspel en één verlies op de zesde plaats in een veld van tien teams. Met een beetje minder pech moet een stevige plaats in de middenmoot nog haalbaar zijn.

De Regiohakkers, bestaande uit de sterkste schakers van de schaakverenigingen De Giessen en Leerdam, kon het in de topper tegen Amersfoort 2 niet bolwerken. Het was Amersfoort er alles aan gelegen om kampioen te worden, want ze hadden speciaal voor dit duel zelfs een internationale meester uit de kast gehaald. ,,Reglementair was dit mogelijk, maar gezegd moet worden dat de promotieklasse SGS geen podium is voor dit niveau spelers", aldus een woordvoerder van De Regiohakkers.

Achteraf had Amersfoort deze speler helemaal niet nodig. Het werd een harde nederlaag van 2-6, met voor de Giessenburgers nederlagen voor Jaco Vonk, Tim Schakel en Milly Schakel. Daartegenover stond de ruime remise die Lemmy Schakel aan het einde van de avond wist te bereiken (vlak voor haar zeventiende verjaardag) en de sterke remisepartij van Kasper Euser aan bord twee.

advertentie
advertentie