Nestkasten sieren gevel Streeknatuurcentrum

9 februari 2009 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - De Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ (NVWA) is een attractie rijker. Aan de gevel van het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) is een informatiepaneel opgehangen met meerdere soorten nestkasten, zoals de torenvalk, een mussenvilla, pimpel- en koolmees en andere vogels die graag nestelen in een houten kastje.

Hoe groot is het gaatje van een nestkast voor een koolmees en waarom nestelen mussen graag in kastjes bij elkaar? Is de kast van de torenvalk zo groot en wat is een half-open nestkast en waar nestelen de boerenzwaluw en huiszwaluw? Een groot deel van deze vragen worden beantwoord op het informatiepaneel aan de gevel van het SNCA. Daar is een opstelling gemaakt met voorbeelden van nestkasten van vogels die in de tuin of zeker in de Alblasserwaard voorkomen.

De nestkasten zijn te bezichtigen en te koop bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Ook is er informatie beschikbaar van nestkasten en zijn er eenvoudige bouwtekeningen te verkrijgen om zelf een nestkast te bouwen. Tevens zijn er van resthout diverse nestkastjes gemaakt voor de kool- en pimpelmees die voor een paar euro te koop zijn.

Het SNCA ligt aan de Matenaweg 1 in Papendrecht aan de rand van het Alblasserbos nabij Wijngaarden. Zie voor meer informatie ook www.nvwa.nl.

advertentie
advertentie