Expositie over bezetting en bevrijding in gemeentehuis

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De Historische Vereniging Arkel en Rietveld laat in de expositie Bezetting en Bevrijding voorwerpen zien waarmee mensen in de periode 1940-1945 regelmatig werden geconfronteerd. ,,Ook de bevrijding was voor velen aanleiding om voorwerpen te maken die dat heugelijke feit onderstreepten. We willen met deze tentoonstelling een beeld schetsen van het dagelijks leven in die tijd", aldus een woordvoerder.

De tentoonstelling zal veel herkenning oproepen bij iedereen die de bezetting bewust heeft meegemaakt. Andere bezoekers krijgen een beeld van de invloed die de oorlog had op het dagelijks leven. ,,Iedere dag liepen mensen grote risico’s. En dan niet alleen de verzetsstrijders maar ook degenen die probeerden zichzelf wat meer afzijdig te houden. Daden door anderen begaan, hoe noodzakelijk ook, hadden altijd gevolgen in de vorm van pesterijen of represailles. Tijdens de expositie zijn voorwerpen te zien die louter en alleen zijn gemaakt als antwoord op de gewijzigde omstandigheden waarmee mensen in die tijd moesten leven. Hier is dus duidelijk zichtbaar: Barre tijd maakt vindingrijk", aldus de zegsman.

De expositie is toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en wordt donderdagavond 19 februari 2009 geopend door wethouder Berend Buddingh. De tentoonstelling loopt tot en met 10 april.

advertentie
advertentie