Geen Rabobank Merwestroom

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Teus Boerman, bestuursvoorzitter van Rabobank Hardinxveld-Giessendam, is blij met de grote meerderheden bij beide banken die voor de fusie zijn. ,,In Sliedrecht-Graafstroom stemde 93 procent voor, in Hardinxveld-Giessendam 71 procent. Dat zijn natuurlijk geweldige resultaten. Bij elkaar opgeteld is gewoon 80 procent van de leden voor een samenvoeging van de twee banken. Maar dat optellen, dat mag nu net niet. Dat we ondanks die grote meerderheid aan positieve leden nu niet kunnen fuseren is frustrerend en voor ons een hele grote tegenvaller.” De voorbereidingen voor de fusie waren al in volle gang en met een negatieve uitslag was weinig rekening meer gehouden. Boerman: ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als je eerst het fusiebesluit neemt en dán pas de boel gaat optuigen, maar dat kan niet. Daarbij moeten we onze leden serieus nemen. We moeten ook de hand in eigen boezem steken door te zeggen dat we kennelijk de nee-stemmers niet genoeg hebben kunnen overtuigen van het nut van de fusie tussen de banken. Veel tegenstanders van de fusie zijn bang dat het rendement van de Rabobank Hardinxveld-Giessendam, die toch in de top vijf van rijkste banken staat, omlaag gaat. Het tegendeel is waar; door de fusie krijgen we juist een betere positie ten opzichte van andere banken.”

Net te weinig stemmen vóór belangrijke fusie REGIO - Een fusie tussen de Rabobank Sliedrecht-Graafstroom en de Rabobank Hardinxveld-Giessendam tot Rabobank Merwestroom is voorlopig van de baan. Maandagavond stemde 71 procent van de aanwezige leden van de Rabobank Hardinxveld-Giessendam in het hervormd centrum vóór het voorstel van de beheerscolleges om de twee banken samen te voegen. Om de fusie door te laten gaan, had minimaal 75 procent van de leden ja moeten zeggen tegen het plan. De leden van de Rabobank Sliedrecht-Graafstroom stemden ook; daar stemde 93 procent voor samenvoeging.

Door Marjanne Dijkstra

Jan Heijkoop, vice-voorzitter van het bestuur van Rabobank Sliedrecht-Graafstroom, meent dat de banken alle stemmers serieus nemen, zowel de voor- als tegenstanders. Hij legt het vervolgtraject uit: ,,De uitslag van de stemming in Sliedrecht-Graafstroom geldt een half jaar en ging 1 december al in. We moeten nu snel schakelen en willen de mensen in Hardinxveld-Giessendam graag uitleggen waarom het zo belangrijk is om te fuseren. Dat is het overigens niet alleen voor leden, ook voor het personeel. We kunnen dienstverlening beter waarborgen, scherpere tarieven bieden en blijven aantrekkelijk voor onze medewerkers. Daarbij is het belangrijk dat we in deze tijden van financiële onzekerheid als Rabobank een solide bank kunnen blijven. We hopen voor 1 juni onze leden alsnog te kunnen overtuigen van dat belang. Anders moeten we op naar een langere tijd van bezinning.”

advertentie
advertentie