Wennen zonder burgemeester

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Het college van b&w van Hardinxveld-Giessendam acteerde vijf maanden zonder voorzitter. De burgemeestersvacature kwam half september vorig jaar vacant na het tussentijds vertrek van Roel Augusteijn. Maria Wiebosch-Steeman kon niet eerder aan de slag dan half februari en zo zat het dorp bijna een half jaar zonder burgemeester. Het Kompas peilde de meningen van de fractievoorzitters over de burgemeesterloze periode.

Benhard van Houwelingen (T@B) vond het toch wel wennen zonder burgemeester. ,,Je merkte aan het handelen van het college dat er geen voorzitter was. Een burgemeester is toch een aanjager en moet de voortgang van het proces bewaken. Ik merkte dat de vaart eruit was. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het masterplan voor de MFA, daar is het college niet klaar mee. Een burgemeester had dat aan moeten jagen.”

Van Houwelingen: ,,Ook is er nog geen nieuw plan voor de locatie van de Koningin Wilhelminaschool en heeft het college steken laten vallen in de discussie rondom de Peulenlaan. Een burgemeester had het college aan moeten spreken op de verkeerde informatie die het college heeft verstrekt in die zaak.” Op de vraag of hij uitkijkt naar de komst van Maria Wiebosch-Steeman blijft Van Houwelingen diplomatiek: ,,Het moet blijken of we naar haar moeten uitkijken. Natuurlijk hoop ik dat ze de vaart er weer in krijgt en dat ze doet wat ze moet doen.”

CDA-fractievoorzitter David Koppelaar vindt het ‘hoog tijd’ dat de nieuwe burgemeester aantreedt. ,,Ik heb niet het idee dat het college de afgelopen maanden op topcapaciteit heeft geacteerd. De contacten in de regio liepen maar moeizaam, Teun Sluimer blijft in dat opzicht - voor anderen - een wethouder. Een burgemeester wordt serieuzer genomen. We moeten een burgemeester hebben die daar stevig instaat omdat de regionale samenwerking niet harmonieus is. Ook is de kwestie rond de aanbesteding van de wmo niet gigantisch goed verlopen. We kijken reikhalzend uit naar de komst van Maria Wiebosch-Steeman en zijn benieuwd hoe zij Hardinxveld-Giessendam naar buiten gaat brengen. We zijn de laatste maanden als dorp onzichtbaar geworden, daar moet verandering in komen.”

,,Ik heb geen bijzondere dingen meegemaakt”, vertelt Jan de Vos van de SGP. ,,Een facet dat door de omstandigheden waarin we nu verkeren wel stilligt, is de regionale samenwerking. Het is goed als we weer een burgemeester hebben die daar gestalte aan geeft. Teun Sluimer doet het prima, maar ik denk dat het toch anders is als een burgemeester in dat overleg zit. Als voorzitter van de raad heeft Jaap Tromp het goed gedaan, toch wordt het tijd dat de burgemeester komt. We zien daar naar uit, ze wordt toch het gezicht van onze gemeente.”

Ook Cor Voorberg (ChristenUnie) prijst de objectiviteit en integriteit van Jaap Tromp. Daarnaast is hij blij hoe de afgelopen maanden zijn verlopen. ,,Het college heeft goed op de winkel gepast. Nieuwe zaken zijn opgepakt en we liggen op koers. De regionale samenwerking is een punt waar nu een krachtige stimulans ontbreekt. Ik ben benieuwd wat de inspiratie van Maria Wiebosch wordt. Het is belangrijk om met elkaar de schouders onder de plannen te zetten en een nieuw, fris klankbord te hebben.”

PvdA-fractievoorzitter Kim Putters meent dat ‘je moet roeien met de riemen die je hebt’. ,,Het was wel aanpoten vind ik, want een burgemeester vervult toch behoorlijk wat taken. Voor de overige collegeleden was het een taakverzwaring. Ik ben er van onder de indruk hoe de wethouders de taken hebben overgenomen. Op de terreinen veiligheid, openbare orde en de regionale samenwerking is het wel belangrijk dat daar weer op volle kracht tegenaan wordt gegaan. Ik denk dat mevrouw Wiebosch als een frisse wind in die regionale samenwerking kan springen en ik kijk dan ook uit naar volgende week. Maar dat doe ik al maanden. Ik vind het fijn dat we weer een burgemeester krijgen, maar ook dat het deze vrouw is. Ik heb veel verwachtingen van haar.”

Jaap Tromp (VVD) vervulde de afgelopen maanden de functie van voorzitter van de raad. Hij meent dat de partijen erin zijn geslaagd de lopende zaken goed af te handelen. ,,Vooraf hebben we ons ten doel gesteld om in een bepaalde rust de dingen te doen die we hebben gedaan. Nu is wel het moment dat er een nieuwe burgemeester moet komen.” Tromp is het ermee eens dat de regionale samenwerking een impuls moet krijgen, maar meent niet dat de stilte die daar nu in heerst komt door afwezigheid van een burgemeester in Hardinxveld-Giessendam. ,,Dat gaat te ver, maar de constatering van behoefte aan een impuls is op zich juist. Daarbij vind ik dat we wethouder Sluimer niet tekort mogen doen in deze kwestie.” De VVD’er vindt het nodig dat de nieuwe burgemeester komt: ,,Het werkt voor iedereen verfrissend als hij of zij zich weer met de eigen taken kan bezighouden. Mensen zijn door deze situatie zwaarder belast, ook ik. Wel vond ik het interessant om de raad eens op een andere manier te zien, maar vanaf volgende week woensdag ga ik weer een meer politieke invulling geven aan mijn positie in de raad.”

Wethouder en loco-burgemeester Teun Sluimer reageert desgevraagd op de meningen van de fractievoorzitters. Hij vindt dat het college collegiaal is en dat het goed is gegaan de afgelopen maanden. ,,Ik ben toch blij dat het er op zit want vijf maanden was heel erg lang. Jaap Tromp fungeerde als voorzitter van de raad, ik als voorzitter van het college en dan krijg je toch een situatie met twee kapiteins op een schip. De samenwerking was overigens prima, maar ik ben blij dat het klaar is. Het is goed dat er één persoon komt die fungeert als schakel tussen college en raad en tussen gemeente en regio. De periode was te kort om echt diepgang aan zaken te geven en we kregen er een aardig takenpakket bij. Zo zat ik laatst een week in Dordrecht voor een rampenbestrijdingsoefening. Heel erg belangrijk, maar aan andere zaken kwam ik niet toe. In de regio werd ik overigens volledig geaccepteerd, maar wilde ik voorzichtig zijn om mevrouw Wiebosch straks haar eigen standpunten te laten innemen. Ik vond het een heel interessante periode, maar het was teveel omvattend om het helemaal goed te doen. De volgende keer zou ik de Commissaris van de Koningin vragen een waarnemer te sturen. Gelukkig komt Maria Wiebosch volgende week en we hebben alle vertrouwen in haar kwaliteiten.”

advertentie
advertentie