Huisverbod voor geweldpleger

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld terug te dringen. In een noodsituatie kan door het huisverbod een afkoelingsperiode worden ingelast. De pleger van het huiselijk geweld mag door het huisverbod in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in en mag in die periode geen contact opnemen met de partner of kinderen. In die periode kan voor slachtoffer, pleger en eventuele kinderen de benodigde hulpverlening op gang komen. Ook voorkomt het huisverbod verdere escalatie.

‘Huisverbod geeft rust in noodsituatie’ H’VELD-G’DAM - De uitvoering van de nieuwe wet tijdelijk huisverbod start 1 maart in de regio Zuid-Holland-Zuid. Verwacht wordt dat alle negentien gemeenten, inclusief de Hoeksche Waard, instemmen met het mandaatbesluit en de nodige maatregelen treffen. Ook in de gemeente Hardinxveld-Giessendam wordt het tijdelijk huisverbod van kracht. Het tijdelijk huisverbod kan worden opgelegd door de burgemeester van de gemeente en wordt gebruikt om in een noodsituatie een afkoelingsperiode in te lassen. Een pleger van geweld moet dan tijdelijk gedwongen weg bij partner en/of kinderen.

De burgemeester van de betreffende gemeente is degene die het huisverbod oplegt. De hulpofficier van Justitie beoordeelt ter plaatse, aan de hand van een landelijk standaardformulier, of het huisverbod moet worden opgelegd. Indien nodig overlegt de hulpofficier telefonisch met de burgemeester. Deze neemt het besluit en de hulpofficier voert dan namens de burgemeester het besluit tot oplegging van het huisverbod uit. De burgemeester kan eventueel het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.

Voor een snelle en goede hulpverlening is in de regio gekozen voor een multidisciplinair interventieteam dat begeleiding biedt aan alle betrokkenen van het gezin. Bij dit interventieteam zijn de GGD Zuid-Holland Zuid, De Stromen Opmaat Groep, Rivas, Stichting Blijf van m’n Lijf ZHZ, Bureau Jeugdzorg, Advies en meldpunt Kindermishandeling en Reclassering Nederland betrokken. De hulpverlening wordt gecoördineerd vanuit het Steunpunt Huiselijk Geweld van de GGD Zuid-Holland Zuid. De crisisdiensten zijn 24 uur per dag bereikbaar.

De gemeenten in de regio hebben gekozen voor een gelijke aanpak van het tijdelijk huisverbod. Alle negentien regiogemeenten ontvingen in de aanloop naar het verbod een informatiepakket om de noodzakelijke maatregelen te treffen en zijn gevraagd in te stemmen met het mandaatbesluit. De regio gaat pas over tot het opleggen van het huisverbod als alle gemeenten met het mandaatbesluit hebben ingestemd.

advertentie
advertentie