Kring-apotheek Hagi adviseert bij verkoudheid

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De winter loopt langzaam ten einde, maar een koutje is nog altijd snel gevat. Gezond eten en goed uitrusten, dat is wat Kring-apotheek Hagi daarom adviseert.

Een verkoudheid is niet te genezen door medicijnen. Door voldoende rust te houden, kan de lichamelijke toestand wel stabiel blijven. ,,Ga dus op tijd naar bed. Zorg ook dat er gezond gegeten en voldoende gedronken wordt. Met een goede lichamelijke gezondheid kunnen verkoudheidsklachten snel afnemen. Verkoudheid kan echter alleen uit zichzelf overgaan. Geneesmiddelen werken alleen ter bestijding van symptomen zoals pijn en lichte koorts", vertelt een medewerkster van Hagi.

Een volwassen Nederlander wordt gemiddeld vier keer per jaar verkouden. Vaak is daar niets tegen te doen. Het virus wordt door de lucht verspreid of door lichamelijk contact, bijvoorbeeld door het schudden van handen. Dat de één verkouden wordt en de ander niet heeft te maken met de lichamelijke conditie. Iemand is extra vatbaar voor verkoudheid als de weerstand door oververmoeidheid of slechte voeding is verminderd. Kinderen kunnen zes tot twaalf keer per jaar verkouden zijn. Verkoudheid lijkt veel op griep, maar is wel degelijk iets anders. De ziektesymptomen die griep kenmerken blijven uit. Ondanks het feit dat verkoudheid de weerstand aantast, is deze vaak onschuldig. Als een verkoudheid echter langer dan twee weken duurt of gepaard gaat met hoge koorts, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Luchtwegstelsel

Het virus dat verkoudheid veroorzaakt nestelt zich in het bovenste deel van het luchtwegstelsel. Het menselijke lichaam maakt daar in verkouden toestand flink veel slijm en snot aan. Door te hoesten en te niezen probeert het lichaam dit af te voeren. Het is een manier om virussen en bacteriën het lichaam uit te werken.

Het verkoudheidsvirus verspreidt zich snel in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Trein, bus, klaslokaal en kinderdagverblijf kunnen een bron van besmetting zijn. Mensen die verkouden zijn, moeten daarom goed op de hygiëne letten. Het gebruik van papieren zakdoekjes is bijvoorbeeld beter dan een katoenen zakdoek.

Temperatuurverhoging

Verkoudheid kan naast hoesten en niezen gepaard gaan met een verstopte (loop)neus, lichte temperatuurverhoging van het lichaam, keelpijn, hoofdpijn, oorpijn, tranende en jeukende ogen, pijnlijke lymfeklieren in de hals, koortsuitslag en verlies van smaak en reuk. Bij patiënten met astma of chronische benauwdheid en bij zuigelingen kan extra benauwdheid optreden. Door een verkoudheid kunnen ook de kaak- en voorhoofdsholte ontstoken raken. Hiervan kunnen kies- en hoofdpijn weer het gevolg zijn.

advertentie
advertentie