Hardinxveld-Giessendam benut energie uit eigen afval

13 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem gaan energie uit eigen afval gebruiken. Het afval dat de gemeenten inzamelen, wordt in de afvalverbrandingsinstallatie van HVCenergie in Dordrecht omgezet in elektriciteit.

Samen met Gorinchem heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam een Europese aanbesteding doorlopen voor de inkoop van elektriciteit. Per 1 januari heeft de gemeente Gorinchem een andere energieleverancier: HVC. De gemeente Gorinchem neemt vanaf nu honderd procent groene stroom af en bespaart aanzienlijk ten opzichte van de oude leverancier. Voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam betekent het een voortzetting van de afname van groene stroom bij HVC. HVC zorgt dat beide gemeenten onder de voorwaarden ‘groene’ stroom energie krijgen voor het gemeentelijke verbruik, zoals openbare verlichting en gemeentelijke gebouwen. Per 1 januari 2009 zijn 41 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland klant van HVCenergie.

Lokaal klimaatbeleid

In de afvalverbrandingsinstallaties in Alkmaar en Dordrecht verwerkt HVC jaarlijks circa 880.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik en dat zich niet (verder) laat scheiden. Met de vrijgekomen warmte in deze installaties wordt ongeveer 78 MW elektrische energie opgewekt. Dat is ruim voldoende om een heel jaar een stad met 150.000 huishoudens van groene elektriciteit te voorzien. Deze elektriciteit is voorzien van de zogenoemde groencertificaten of GvO’s (Garantie van Oorsprong). Met het verminderen van de CO2-emissie levert de gemeente een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden. Door het gebruik van groene stroom leveren Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem een bijdrage aan duurzaam klimaatbeleid.

Tekenen leveringsovereenkomst

Maandag 16 februari ondertekenen wethouder H. Akkerman van de gemeente Gorinchem en wethouder T. Boerman van de gemeente Hardinxveld-Giessendam de leveringsovereenkomsten met HVC.

advertentie
advertentie