Stedoco wil voorlopig tweedeklasser blijven

15 februari 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - Stedoco wil volgens voorzitter Kid Schuijt geen kind met een waterhoofd worden. Hij zei dit vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst in de kantine van de Hoornaarse voetbalclub die werd gehouden daags na een ledenvergadering waarin het besluit werd genomen een vergoedingenstelsel in te voeren. Van de 120 aanwezige leden stemden slechts dertien tegen. Het vergoedingenstelsel lijkt in contrast te staan met de eerste zin, maar dat staat het niet. Schuijt: ,,We willen de rest van de vereniging laten aansluiten op de progressie die het eerste team heeft gemaakt.''

Door Erik de Bruin

Jong Stedoco krijgt een spilfunctie in het geheel. Het beloftenteam moet zijn naam waarmaken. Jonge spelers die doorstromen vanuit A1 en nog niet de kwaliteit, maar wel de potentie hebben, komen in het tweede terecht. Dat gebeurde natuurlijk al, maar het grote verschil is dat ze meer bij de eerste selectie worden betrokken. ,,Het gat tussen A1 en de hoofdmacht is levensgroot en dat willen we op deze manier verkleinen", aldus hoofdtrainer Cees Lagendijk. ''Op maandag trainen we gezamenlijk en ze kunnen zich bewijzen in wedstrijden met onder de 23." Een aantal leden maakte kenbaar tegen het betalen van vergoedingen voor tweede elftal-spelers te zijn. Schuijt: ,,Ze zijn bang dat jonge spelers van buitenaf hier komen voetballen. Dat zullen we natuurlijk goed bekijken. De opzet van Jong Stedoco is dat talentvolle spelers uit de eigen jeugd zich door kunnen ontwikkelen aan de hand van goede trainingen en de coaching van ervaren spelers. Als ze nog niet klaar zijn voor de stap naar het eerste elftal - wat niet zo gek is omdat het niveauverschil erg groot is - moeten we ze niet voor de club verloren laten gaan doordat ze bij een derde- of vierdeklasser gaan voetballen.'' Met andere woorden: voetballen in Stedoco 2 wordt aantrekkelijker gemaakt. Wat onder meer tot uiting komt in een vergoeding. Lagendijk: "In plaats van zaterdags bij Albert Heijn werken kunnen ze nu ook bij ons een zakcentje verdienen."

Stabiliseren

Het beleidsplan 2009 - 2012 (waar het vergoedingenstelsel deel van uitmaakt) is mede ingegeven door het feit dat een aantal potentievolle jeugdspelers volgend seizoen de A-selectie komt versterken. Hoewel het gek klinkt zou promotie van het eerste elftal naar de eerste klasse slecht uitkomen omdat het al door Lagendijk gememoreerde gat tussen A1 en de hoofdmacht dan nog groter wordt. ,,Voorlopig willen we stabiliseren. Het beste zou zijn elk jaar een leuk seizoen waarin we ons minimaal handhaven en de nacompetitie halen zodat we wel extra kantineomzet draaien." Schuijt kan er zelf om lachen. Hij weet ook wel dat de bal rond is en dat je sportieve prestaties niet zomaar kunt stroomlijnen. ,,Wat voor ons nu belangrijk is dat we een goede organisatie neerzetten. Dat heeft tijd nodig. Vorig seizoen zagen mensen ons in een paar jaar tijd doorstoten naar de hoofdklasse. Dat gaat niet gebeuren. Als we dat zouden ambiëren groeien we uit tot een kind met een waterhoofd." Jong Stedoco gaat dus een belangrijke rol vervullen. Alle 35 spelers worden als een volwaardig lid van de selectie gezien. De reserves gaan dezelfde spelstijl hanteren als het elitekorps met als doel aanvallend en initiatiefrijk voetbal op de mat leggen.

Nieuw damesoutfit

Voor het betalen van vergoedingen en wedstrijdpremies (waar alle selectiespelers van profiteren) is zoals dat zo mooi heet een juridische entiteit opgericht ofwel een stichting die financieel wordt gevoed door sponsoren. Over sponsoren gesproken: na de persbijeenkomst werd een overeenkomst gesloten met het in Bunschoten gevestigde Beach House (een bedrijf in damesbadmode) over shirtsponsoring van het eerste damesteam. Patrick, de vaste kledingsponsor van Stedoco, heeft een speciaal outfit voor dames ontworpen. Schuijt: ,,Stedoco fungeert als pilot. We willen het onder de aandacht brengen van andere clubs waarbij het ook moet overwaaien naar andere landen. Mensen beseffen vaak niet dat Nederland nog altijd een toonaangevend voetballand is." Het contract met Roy Waalboer, de trainer van dames 1, is verlengd. De succesvolle voetbalacademie voor meiden zal voorlopig niet worden gekopieerd om de gehele jeugd van Stedoco naar een hoger niveau te tillen. Stedoco wil stapje voor stapje nieuw beleid ontwikkelen en vooral niet te snel gaan. Hardlopers zijn immers doodlopers.

advertentie
advertentie