Wiebosch-Steeman krijgt ambtsketen om (met filmpje!)

16 februari 2009 om 00:00 Nieuws

MET NIEUWE INFORMATIE!

H'VELD-G'DAM - ,,En dan de tandem. Ik begreep dat burgemeester Augusteijn achterop zat. Ik zit graag voorop dan heb ik uitzicht en kan ik zien waar we heengaan. Dat zal voor collega IJssels misschien wel even wennen zijn." Maria Wiebosch-Steeman liet, met een kwinkslag, meteen na haar benoeming weten waar ze als burgemeester van Hardinxveld-Giessendam staat; voorop in de regio. De bewindsvrouw werd gisteravond als zesde burgemeester na de samenvoeging van Hardinxveld en Giessendam in 1957 geïnstalleerd en is daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van het dorp.

Door Marjanne Dijkstra

In een afgeladen raadszaal van het gemeentehuis in Hardinxveld-Giessendam legde Wiebosch-Steeman voor het oog van raadsleden, het college, burgemeesters en wethouders uit omringende dorpen en steden en de bevolking van het dorp, de eed af aan Commissaris van de Koningin Jan Franssen. Diezelfde Franssen feliciteerde Maria Wiebosch-Steeman met haar nieuwe functie, maar feliciteerde ook college, gemeenteraad en inwoners van Hardinxveld-Giessendam. ,,Zij is de beste sollicitant uit negentien kandidaten. Niet haar kunne, maar haar kunnen waren doorslaggevend voor haar voordracht. In een gemeente waarin bestuurlijke samenwerking met andere gemeenten noodzakelijk is, is meer nodig dan een standaard burgemeester. Maria Wiebosch is een verbinder, bruggenbouwer, heeft een warme persoonlijkheid en neemt het initiatief. Zij is een burgemeester met extra's."

Els Boot, burgemeester van buurgemeente Giessenlanden, prees de vertrouwenscommissie dat zij in staat was een keuze te maken op basis van kwalitatieve argumenten. Met een schuin oog naar Sliedrecht collega Martin Boevée: ,,En dat zij niet kozen voor het gevestigde beeld van een burgemeester als statige, donker sprekende heer van stand omdat we dat van oudsher gewend zijn." Boot stelde blij te zijn met meer vrouwelijk elan in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. ,,Jouw installatie betekent op z'n minst dat we op weg zijn naar een betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke bestuurders in de regio."

Loco-burgemeester Teun Sluimer wist tijdens zijn toespraak de lachers op de hand te krijgen. Zo hing hij Wiebosch-Steeman de ambtsketen om die volgens hem 'is uitgerust met een vrouwvriendelijke sluiting voor de eerste vrouwelijke burgemeester'. Sluimer vond niets geks aan de benoeming van mevrouw Wiebosch en meende dat de verbazing over haar vrouw-zijn en politieke achtergrond (GroenLinks) onterecht was. ,,Als je over kwaliteit beschikt, en dat doet mevrouw Wiebosch, kan ik met de beste wil van de wereld niks geks aan haar benoeming ontdekken. En als je dan ook nog Maria heet en het dorp waar je burgemeester wordt heet Hardinxveld-Giessendam, is dat een felicitatie waard." Tot slot meldde Sluimer Wiebosch dat zij volgens het rooster deze week piket heeft. Coulant voegde hij toe: ,,Tot nu toe heb ik dit voor u waargenomen, want stelt u zich voor dat u als opperbevelhebber wilt optreden en u kunt zich niet legitimeren. Dat probleem is hierbij ook opgelost. Hier is uw legitimatiebewijs. Niets staat u meer in de weg."

De nieuwe burgemeester voegde zelf nog toe dat een frisse wind door het dorp door haar komst misschien te veel van het goede is. ,,Maar natuurlijk zal ik mijn stempel drukken op de gang van zaken in deze gemeente. Ik ben me er zeer van bewust dat de keuze van uw gemeenteraad voor de inwoners een bijzonder is. En dat maakt ook kwetsbaar. Er waren veel reacties op mijn voorgenomen benoeming in de krant en op internet. Die heb ik gelezen. We zullen elkaar, inwoners en burgemeester, moeten leren kennen. Ik hoop dat u me de kans geeft om te laten zien wat ik waard ben."

De nieuwe burgermoeder schoof twee dagen later voor het eerst aan bij het maandelijkse persgesprek. Ze blikte nog even terug op de installatie, die in haar ogen zeer prettig en zelfs overdonderend was verlopen. ,,Leuk al die belangstelling. Wat me vooral is opgevallen is dat er een enorm diversiteit is aan verenigingen. Wat ik leuk vond is dat ze niet alleen een handje hebben gegeven, maar ook allemaal iets hebben verteld over hun vereniging. Ik ben zodoende al veel te weten gekomen.'' Een dag na haar installatie heeft ze zij aan zij met wethouder Sluimer alle verzorgingshuizen bezocht. ,,'Ook daar heb ik veel van opgestoken. Ik werd overal zeer hartelijk ontvangen. Van oudere mensen kun je niet verwachten dat ze 's avonds naar de installatie van een nieuwe burgemeester gaan. Om die reden ben ik ze zelf gaan opzoeken.'' Wat het verschil is met mijn vorige gemeente Jacobswoude? Phoeh, ik durf het niet te zeggen. In elk geval dat ik hier waarschijnlijk niet de kans krijg Olympische kampioenen te huldigen.''

advertentie
advertentie