Werkloosheid stijgt sneller dan verwacht

16 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het UWV Gorinchem wil in samenwerking met de Drechtsteden een Mobiliteitscentrum opzetten voor werkgevers. Zij kunnen daar terecht voor adviezen over werk, werktijdverkorting, scholing en ontslag. Het UWV constateert dat het aantal werkzoekenden in de eerste zes weken van dit jaar met 150 procent aanzienlijk hoger is dan de bijgestelde verwachtingen aangaven. Bij het kantoor in Gorinchem werden wekelijks gemiddeld 80 mensen ingeschreven. De verwachting was 50.

In de afgelopen weken werden drie transportbedrijven failliet verklaard. Eén werkgever vroeg werktijdverkorting aan. ,,Er zijn nu meer individuele ontslagaanvragen,” aldus woordvoerder Cocky Dullaart van UWV. ,,Het is momenteel heel divers.”

Vorige maand berichtte deze krant dat de klappen hard vallen in de transportsector en de makelaardij. ,,Mooi is om te zien hoe mensen vanuit de makelaardij elders weer werk vinden. Het lijkt wel of de kaarten opnieuw geschud worden. In de ene sector kunnen banen verloren gaan, maar in een andere sector kan er weer een groei ontstaan. Er worden bijvoorbeeld minder auto’s en nieuwe apparatuur aangeschaft, maar bij reparatie- en revisiebedrijven zie je dan weer een groei,” verduidelijkt Cocky Dullaart.

Aan de hand van de cijfers van december werd in januari een grotere instroom werkzoekenden verwacht. ,,Januari is altijd een moeilijke maand,” zegt Dullaart, ,,maar we zien nu dat contracten niet worden verlengd en dat ook jongeren het nu moeilijk krijgen.”

De eerste groep schoolverlaters wordt in april verwacht.

Meer informatie en cijfers over de regionale arbeidsmarkt zijn te vinden op www.werk.nl

advertentie
advertentie