Afval levert Hardinxveld energie

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De wethouders Theo Boerman van Hardinxveld-Giessendam en Harmen Akkerman van Gorinchem tekenden maandagmiddag de contracten hiervoor met HVCenergie. Beide wethouders roemden HVC als echt nutsbedrijf, dat meedenkt met de gemeenten voor wat betreft energiebesparing en de inzet van duurzame energie.

Gemeenten nemen groene stroom af bij HVC H’VELD-G’DAM/GORINCHEM - Iedere goedgevulde grijze huisvuilcontainer levert bij verbranding in de installatie van HVC in Dordrecht 70 kilowatt uur elektriciteit op. De helft van deze groene stroom is bestemd voor de openbare verlichting en de verlichting in gemeentelijke gebouwen in Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. De andere helft verkoopt HVCenergie als groene stroom aan Eneco.

Maar de nieuwe overeenkomst - Hardinxveld-Giessendam heeft al twee jaar HVCenergie – levert ook een besparing op. ,,We leveren een restproduct”, legt Boerman kort en bondig uit, ,,En we krijgen er weer een restproduct voor terug.” Het Gorcumse huisafval, jaarlijks 12.000 ton, gaat in Dordrecht naar de afvalverbrandingsinstallatie van HVC. De groene stroom die de gemeente nu terugkrijgt kost ongeveer dertig procent minder dan de groene stroom van Eneco, die de gemeente tot dusver gebruikte. Deze overeenkomst levert Gorinchem een kostenbesparing op van ongeveer 125.000 euro.

Of dat geld op de één of andere manier terugkomt bij de inwoners van de stad kan wethouder Akkerman nog niet zeggen. Zijn motivatie is in eerste instantie het gebruik van duurzame energie. ,,De afvalstoffenheffing is gebaseerd op de kostprijs voor de verwerking van het afval. Dat verandert niet. Bovendien is het tarief in Gorinchem al één van de laagste in Nederland. Misschien dat volgend jaar de OZB iets lager kan, maar dat is pas aan de orde bij de begroting van 2010. En het is ook denkbaar dat er andere maatregelen worden getroffen.” In Hardinxveld-Giessendam is er bijvoorbeeld voor gekozen om langzaam maar zeker alle lampen te vervangen voor duurzame verlichting.

De tandem-gemeenten hebben samen een Europese aanbesteding doorlopen voor de inkoop van deze elektriciteit. Met het verminderen van de CO2-emissie leveren deze gemeenten een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen de landelijke en de lokale overheden. Door het gebruik van groene stroom levert Gorinchem tegelijk een bijdrage aan het lokale klimaatbeleid. In dit kader werkt HVC momenteel aan een regionale scan energieverbruik, waarbij in kaart wordt gebracht waar en hoe energie bespaard kan worden.

Wethouder Akkerman vertegenwoordigt hierin achttien gemeenten. ,,Dit is wat wij nodig hebben,” zegt hij. ,,Als bedrijf en gemeente samen kijken naar mogelijkheden en kansen.”

advertentie
advertentie