Blubberpoel in de Wetering

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Het verhaal blijkt echter een stukje anders te liggen. Vorige maand zijn de werkzaamheden voor de aanleg van een bergbezinkbassin aangevangen. Een bergbezinkbak is een ondergronds reservoir dat tijdens hevige regenval extra rioolwater met slib kan opvangen, waardoor er minder rioolwater in watergangen terecht komt. Ook wordt de kans op wateroverlast bij hevige buien verminderd. Het werk wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Gebr. De Kreij BV uit Giessenburg. In het park hebben zij eerst de nodige bomen gerooid, waarna de andere werkzaamheden konden starten. Zo worden damwanden aangebracht, graafwerkzaamheden verricht, geheid en beton gestort. Ook worden de aanvoerleidingen voor het rioolwater door het park aangelegd. Na afronding van graaf- en bouwwerkzaamheden worden de paden aangelegd en de grond afgewerkt en ingezaaid. De planning is dat deze werkzaamheden rond de bouwvak afgerond zijn. Het inplanten vindt vanaf november plaats

Aanleg berg-bezinkbak roept vragen op H’VELD-G’DAM - ,,De gemeente Hardinxveld maakt de Wetering kaal.” Zo was de reactie van Joëlle de Rover op de website van Het Kompas Hardinxveld-Giessendam. ,,We vragen ons af waarom dat wordt gedaan. De kinderen van de Ichthusschool vinden het al helemaal niet leuk omdat de meeste kinderen van de Ichthusschool via het bruggetje naar school gaan. Nu kan dat niet meer omdat de gemeente zo nodig bomen moet kappen en dan is het bruggetje nu afgesloten. Als je bomen wilt kappen, dan moet de gemeente Hardinxveld ‘nee’ zeggen tegen Gebr. De Kreij, die gaan maar ergens anders bomen kappen. Want de Wetering is een park, en een park zonder bomen is geen park. Dus doe de mensen dit niet aan dus laat de bomen staan.”

Door Marjanne Dijkstra

Uitvoerder Wil Eckhardt van Gebr. De Kreij vertelt dat de graafwerkzaamheden voor de bergbezinkbak nog tot en met donderdag duren. ,,We werken met een kraan die anderhalve kuub per keer kan wegscheppen en in totaal wordt twaalfhonderd kuub aan grond weggeschept. Bij het wegscheppen wordt het water weggepompt en komen de vissen die in de wetering zwemmen bloot te liggen. Die scheppen we op met een schepnet en we zorgen dat die aan de overkant in het water terecht komen.” Behalve vissen vonden de werklieden ook nog dingen in het water die daar niet horen. ,,We hebben drie fietswrakken gevonden en een vuilnisbakje. Het is redelijk schoon water, want vorig jaar is daar nog gebaggerd. De fietsen worden apart gehouden en afgevoerd naar de gemeentewerf.”

Dat blijkt toch niet het enige te zijn wat verborgen ligt in de wateren van Hardinxveld-Giessendam. Sommige mensen vinden daar hun eigendommen terug. Een vrouw die voorbij loopt ziet een stoeltje liggen in het blubberige water. Tegen een van de hardwerkende mannen: ,,Kun je dat stoeltje aangeven en mag ik het meenemen? Dat stond in mijn tuin en is daar ooit uitgehaald en in de Wetering gegooid. Ik wil het graag weer terughebben.”

advertentie
advertentie