Minder regels voor burger

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,Als ik een bouwaanvraag indien, moet ik soms wel zes kopieën indienen van de aanvraag. Kan dat niet digitaal worden opgeslagen, dat scheelt mij een hoop kopieerwerk.” Het is slechts een voorbeeld van een ergernis van een Hardinxveldse ondernemer. In het land zijn veel regels. De centrale overheid heeft als doel om de administratieve lasten voor ondernemers en burgers te verminderen en ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam ziet dit wel zitten. Vorige week hield de gemeente in samenwerking met de Kamer van Koophandel een bijeenkomst voor Hardinxveldse ondernemers om hen voor te lichten over de mogelijkheden tot vermindering van de regeldruk en hun mening te vragen.

‘Waarom moet ik zes kopieën inleveren?’

Slechts een handjevol ondernemers was op de avond van de gemeente in het kader van het project deregulering afgekomen. Daarnaast was ook een aantal raadsleden aanwezig. Toch ging het om een voor veel ondernemers grote ergernis, namelijk alle regels waar aan voldaan moet worden. Minder regels levert voor zowel ondernemers en particulieren, maar ook voor de overheid minder werk en frustratie op. Daarom probeert de overheid de administratieve lasten voor ondernemers en burgers te verminderen. Om gemeenten te stimuleren de administratieve lasten te verminderen heeft het ministerie van Financiën subsidie beschikbaar gesteld om de regelgeving opnieuw te bekijken en een maatregelenplan op te stellen. Ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft besloten een maatregelenplan op te laten stellen.

Nog een voorbeeld van een van de vele regels is bijvoorbeeld het aanvragen van een verkoopvergunning vuurwerk. Piet Boogaard van Primera: ,,Ik word elk jaar door drie verschillende instanties getoetst. Toch moet ik nog een verkoopvergunning aanvragen voor die drie dagen. Waarom kan zo’n vergunning niet voor vijf jaar worden afgegeven?” Marie-Claire van Doremalen, seniorbeleidsmedewerker van de Kamer van Koophandel, vond dat bij uitstek een regel die misschien afgeschaft moet worden. ,,Na het drama in Enschede zijn de landelijke regels zo stringent dat deze vergunning op lokaal niveau afgeschaft kan worden.”

In totaal houdt een onderzoeksbureau dertig zaken tegen het licht die afgeschaft dan wel vereenvoudigd kunnen worden. Het gaat dan om bijvoorbeeld het aanvragen van een kap-, sloop- of bouwvergunning of aanvraag van ontheffing op geluidshinder. 27 gemeenten in Zuid-Holland liften mee op het grotere onderzoek dat grotendeels wordt gefinancierd door de overheid. In de praktijk kunnen veel zaken bijvoorbeeld worden afgehandeld via een goede en duidelijke site van de gemeente. Ook zouden gemeenten intern zaken beter op orde moeten krijgen zodat de ambtenaar die een bouwaanvraag afhandelt zelf een uittreksel aanvraagt in plaats van de ondernemer. Dat scheelt geld en tijd. Ook een digitaal dossier, zodat een aanvrager van een bouwvergunning geen zes kopieën in moet leveren, behoort tot de mogelijkheden. Volgens wethouder Cor de Jong heeft de gemeente al stappen genomen om de klantvriendelijkheid en dienstverlening te verbeteren: ,,We hebben bijvoorbeeld de openingstijden van het gemeentehuis verruimd en proberen brieven sneller te beantwoorden. We moeten echter blijven kijken naar hoe we het beter kunnen maken voor de ondernemer en burger. Meer service en minder irritatie.”

advertentie
advertentie