Voedselactie voor tehuizen in Polen

20 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/H'VELD-G'DAM - In Polen is de kredietcrisis al duidelijk voelbaar. ,,De geldontwaarding in Polen gaat het laatste half jaar heel hard. In juli 2008 was de euro maar 3,28 zloty en stond de zloty erg sterk. Nu in februari kost de euro 5 zloty. De mensen kunnen dus steeds minder kopen voor hetzelfde geld en dat is voor de tehuizen, die afhankelijk zijn van de regering, een groot probleem." De Stichting 'Samen voor Polen' houdt daarom een grote voedselactie in Hardinxveld-Giessendam (27 en 28 februari) en Sliedrecht (6 en 7 maart) voor een aantal kindertehuizen, een bejaardentehuis en een Sociale Dienst in zuid-oost Polen.

Herman den Blijker, die een tv-programma heeft, ging in oktober naar een internaat in Ustrzyki Dolne; een internaat waar de stichting 'Samen voor Polen' in het verleden ook hulp heeft verleend. Herman zou daar gaan koken voor de kinderen en de kok wat ideëen geven om het eten voor de kinderen aantrekkelijker te maken. Het budget voor de Poolse kok per kind per dag is 2 euro voor ontbijt, lunch en avondeten. Het is Herman niet gelukt; alleen voor het avondeten had hij het budget voor de hele dag al overschreden.

Naast de voedselactie heeft de stichting ook een speciaal project. Dit jaar is dat de keuken van het internaat voor gehandicapte kinderen (syndrome van Down en autisme). Vorig jaar probeerde de stichting geld in te zamelen voor het dak van het internaat. Het ingezamelde geld was echter te weinig om het dak te repareren, dus werd het geld besteed aan het vernieuwen van enkele ramen. De directeur van het internaat hoopt dit jaar met behulp van subsidie van gemeente en provincie, het dak te kunnen repareren. Het dak van de keuken is echter ook kapot. Zo erg zelfs, dat ratten binnen zijn gekomen via het dak. Ook de keuken zelf moet drastisch gerenoveerd worden. Tijdens de voedselactie in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht zullen de vrijwilligers foto’s bij zich hebben, zodat een ieder met eigen ogen kan zien, hoe slecht de situatie is. Voor de voedselactie zelf, zijn nog vrijwilligers nodig. ,,De oudste vrijwilligster is al 85 jaar. Als zij nog steeds meehelpt, dan moet het toch mogelijk zijn, dat jonge mensen een paar uurtjes van hun tijd opgeven om deze actie te laten slagen", aldus een woordvoerder van de Stichting.

Vrijwilligers kunnen zich opgeven op telefoonnummer 0184-670281 (Marijke van den Bout) of 06-23134597 (Henriëtte van Dalen). Het bankrekeningnummer van de stichting 'Samen voor Polen' is 3950.29.074.

advertentie
advertentie