'Geen crisis in agroland'

20 februari 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Al heeft de agrarische sector het niet gemakkelijk, het is te vroeg om te concluderen dat in agroland sprake is van een crisis. Arnoud Bosch, directievoorzitter van de kantoren Gorinchem/Raamsdonksveer van Alfa, hield dit vorige week 140 agrariërs voor tijdens de bijeenkomst 'Ondernemen in deze tijd' in de Til.

De agrariërs werden tijdens de bijeenkomst door Kees van Drimmelen (bedrijfskundig adviseur Alfa), Mark van der Put (fiscalist Alfa) en Leen Wigmans (manager agrarisch team Rabobank) bijgepraat over relevante zaken. Het publiek werd door Van Drimmelen gewezen op de vele ontwikkelingen die vragen om adequaat ondernemerschap. De prijzen van agrarische producten, bestemmingsplannen, wet milieubeheer, de ecologische hoofdstructuur en Natura 2000 eisen de aandacht op.

Van der Put ging in op de verruiming van de afschrijvingen om voor ondernemers de gevolgen van de kredietcrisis te verzachten. Hij attendeerde het publiek op nieuwe fiscale ontwikkelingen die fors rendement op kunnen leveren. Tenslotte gaf hij nog een aantal aandachtspunten mee die zeer belangrijk zijn tijdens een bedrijfsoverdracht. Zowel in firmaovereenkomsten als in testamenten dienen zaken goed op elkaar afgestemd en geregeld te zijn; dit kan een behoorlijke besparing in de successiebelasting opleveren.

Tenslotte gaf Wigmans een uiteenzetting over de financiële crisis en de rol van de banken. Momenteel zijn de melkprijzen aan de lage kant, maar naar inschatting van de Rabobank wordt dit de tweede helft van 2009 beter. ,,Rabobank is in deze woelige tijd een veilige haven gebleken. Kredietaanvragen worden door haar nog steeds op dezelfde wijze beoordeeld als voor de crisis", zo hield Wigmans de luisteraars voor.

advertentie
advertentie