Gemeente wil geen voedselbank in dorp

23 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het IGO Servicepunt voor welzijn, wonen en zorg heeft in de vergadering van de raadscommissie Samenlevingszaken de mening gevraagd over een mogelijke samenwerking met de Voedselbank Sliedrecht. Dat zou dan kunnen met de opzet van een uitgiftepunt van de voedselbank en de daarvoor benodigde faciliteiten.

Door Wil Sommeijer

IGO-directeur André Schoonderbeek legde uit dat ook huishoudens uit Hardinxveld-Giessendam gebruik maken van de Voedselbank Sliedrecht. Daarom was bij de voedselbank geïnformeerd of het IGO Servicepunt iets voor deze cliënten zou kunnen betekenen door hen ondersteuning te bieden, gericht op het versterken van de eigen mogelijkheden en positie.

Vastgesteld kan worden dat vier tot zes huishoudens uit Hardinxveld-Giessendam gebruikmaken van de voedselbank in Sliedrecht. Vanuit Boven-Hardinxveld zijn er twee huishoudens die gebruik maken van de voedselbank in Gorinchem. Instanties als de WWB en instellingen als de GGZ slagen er niet altijd in burgers en gezinnen te bereiken en hen een bestaan te bieden waarin zij hun zelfstandigheid kunnen handhaven.

Als de gemeente positief zou reageren, kan worden onderzocht of in Hardinxveld-Giessendam een uitgiftepunt van de Voedselbank Sliedrecht kan worden opgezet. Het IGO Servicepunt richt zich als gevolg van de WMO op alle (kwetsbare) burgers en niet meer alleen op ouderen. Dat betekent dat ook de cliënten van de voedselbank tot de doelgroep van het servicepunt behoren. ,,Echter, die groep laat zich slecht vinden. Het betreft niet zelden mensen die door omstandigheden in een uitzichtloze situatie zijn geraakt en vaak vastgelopen zijn bij instanties. De voedselbank is een initiatief waardoor deze mensen weer te bereiken zijn. Door samenwerking is het mogelijk om een deel van die mensen op te nemen in een traject dat hen perspectief biedt op een bestaan waarin zijn niet meer op de voedselbank zijn aangewezen”, aldus het pleidooi van Schoonderbeek.

De commissieleden toonden zich allen begaan maar vonden het toch vooral een private aangelegenheid . Wethouder Teun Sluimer was zeer stellig in zijn afwijzing. ,,Het is geen taak voor de IGO. De RSD (Regionale Sociale Dienst) heeft de functie deze mensen te steunen en te begeleiden. Zij hebben als speerpunt om de mensen die in armoede leven, op te sporen. Los van het feit dat er sympathie is voor de voedselbank moeten we trachten dit te voorkomen. Ik wil dit traject absoluut niet in.”

Sanny Kamerman-Prins (PvdA) merkte op dat de RSD er inderdaad is om de mensen te helpen, maar niet op de hoogte is hoeveel mensen naar de voedselbank gaan. ,,De IGO is juist laagdrempelig. Ik ben het eens met de wethouder, maar als we een schrijnend geval signaleren zullen we heus de RSD inschakelen.” Ali de Jong-Ambachtsheer (VVD): ,,De IGO heeft een signalerende functie, maar de RSD heeft de taak dit te begeleiden. De voedselbank moet zeker niet door de gemeente worden ondersteund. Deze 'instanties' moeten er eigenlijk gewoon niet zijn.” En Nel den Breejen-Huisman (CU) zag geen meerwaarde in de voedselbank omdat de mensen eraan gaan wennen. ,,Ik zie liever dat de RSD dit oppakt.” Arjan Meerkerk (SGP) vroeg zich af of de cliënten van de voedselbank juist bij de sociale dienst zijn vertrokken. ,,Kennelijk worden die mensen via de regionale instanties niet of onvoldoende geholpen. Wij signaleren dit vanuit ons netwerk”, aldus Schoonderbeek. Paul Letterie (CDA) vond tot slot dat er onder bepaalde omstandigheden wel plaats is voor een voedselbank in Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie