MFA blijft complex proces

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De realisatie van het Masterplan MFA (Multi Functionele Accommodatie) blijft een complex proces. Dat bleek vorige week donderdag tijdens de raadscommissie voor Samenlevingszaken, waarin Linda Sanders een toelichting op de voortgang gaf. De beide scholen hebben problemen hebben met de voorgestelde ruimte, zowel binnen als buiten en de deelname van HKC aan het project is verre van zeker.

Door Wil Sommeijer

Zowel bij de gemeente als bij de tien deelnemers (Regenboogschool, Merwedeschool, Drijvershof, SKEW, Rivas voor verpleeghuiszorg, HKC, Omnivera, Bibliotheek, Peuterspeelzaal en Catalpa) en de omwonenden is draagvlak om dit plan te combineren, zo is geconstateerd. Uitgangspunt is het samenwerken onder één dak, met respect voor eigen identiteit en herkenbaarheid. Het MFA wordt gesplitst in een scholencluster en een welzijnscluster. Een aantal hobbels moet nog wel worden genomen. De beide scholen zullen nog wel even schrikken van de beschikbare ruimte, dacht Sanders. In de plannen wordt uitgegaan van twaalf groepen voor de Regenboog en acht voor de Merwedeschool. Deze aantallen zijn gebaseerd op de bevolkingsprognose voor Boven-Hardinxveld. Volgens wethouder Teun Sluimer is er sprake van een behoorlijke inkrimping van de bevolking. De scholen willen meer ruimte, maar de gemeente houdt vast aan de normen in de gemeentelijke onderwijsverordening. ,,Bovendien kunnen de scholen binnen het MFA gebruik maken van de multifunctionele ruimtes, zij kunnen het handvaardigheidslokaal bijvoorbeeld delen met de SKEW.” Op de vraag van Arjan Meerkerk (SGP) hoeveel vierkante meter de Regenboogschool nu heeft, antwoordde Sanders dat ze ruim 300 vierkante meter meer hebben dan waar ze volgens de onderwijsverordening recht op hebben. ,,Dat betreft echter weinig effectieve ruimte. Het is erg veel gang.” Zeker wat de buitenruimte betreft, gaan de scholen er behoorlijk op achteruit. ,,Elke school krijgt 600 vierkante meter speelplein, maar verplaats onderling het speelkwartier een kwartiertje en ze kunnen 1200 vierkante meter gebruiken”, aldus Sanders. Ze voegde eraan toe dat de scholen zich op dit moment beraden. Mede daardoor is ook het programma van eisen niet afgerond. Nel den Breejen-Huisman (CU) vraagt of de scholen meegaan met het plan. ,,Dat hoop ik van harte, maar als gemeente kun je natuurlijk ook zeggen dat je een school bouwt waar ze in kunnen trekken”, luidde het antwoord van Sanders. Ali de Jong-Ambachtsheer (VVD) riep op om op zeer korte termijn met de scholen om de tafel te zitten en hen ook het gebruik van de multifunctionele ruimtes duidelijk te maken. ,,Dat is misschien nog niet helemaal duidelijk.” Henk de Vree (T@B) wilde graag inzicht in een onderbouwing van de vraag naar meer vierkante meters van de scholen.

Nog een heikel punt is de deelname van HKC. Sanders: ,,We proberen echt een dusdanige locatie te vinden dat ook HKC binnen kan blijven. HKC wil volop meedoen, maar gegeven hun kernactiviteit is het cruciaal dat de kantine in de onmiddellijke nabijheid van de sportvelden ligt. Het zou jammer zijn als HKC af zou haken. Het is niet alleen een korfbalclub, maar ze doen ook veel voor de jeugd. Ook de SKEW doet dat en zo kan er ook samen gewerkt worden.”

Het is de bedoeling het hele masterplan uiterlijk juli 2009 in de raadsvergadering te brengen.

advertentie
advertentie