Suswachten in wachtkamer

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

In de eerste proefperiode, die liep van september tot december 2008, werd het koppel suswachten negen keer ingezet. Ondanks de beperkte tijd die beschikbaar was om verbeterpunten door te voeren, kwamen er vooral positieve berichten uit het veld naar aanleiding van de rondes van de suswachten. ,,Hun inzet droeg bij tot een flinke reducering van de overlast”, vertelt Franka Boudewijn, woordvoerster van de gemeente Haridnxveld-Giessendam.

Geen capaciteit voor benodigde BOA’s H’VELD-G’DAM - De proef met suswachten in het uitgaansgebied van Hardinxveld-Giessendam is stopgezet. In december nog werd de proef met een half jaar verlengd, maar op dit moment lopen geen suswachten in het gebied rond tijdens stapavonden. Voor de rondes door het dorp tijdens uitgaansavonden zijn namelijk niet de juiste mensen voor handen. Het koppel suswachten moet behalve uit een suswacht ook bestaan uit een BOA, die verbaliserend kan optreden. En die buitengewone opsporingsambtenaren zijn er niet. Op het moment beraadt het college van b&w zich over vervolgstappen in het traject.

Door Marjanne Dijkstra

Na de eerste proefperiode werd huis-aan-huis een enquête verspreid op tachtig adressen in de Damstraat. De respons was 37,4 procent. 74 procent van de mensen die de enquête hebben ingevuld vond toen dat de suswachten moesten blijven. De gemeente besloot toen de proef tot 1 juli voort te zetten in een gewijzigde vorm. Een van de suswachten moet tevens BOA zijn zodat ook meteen kan worden geverbaliseerd. Zo kan een lik op stuk beleid worden gevoerd en bijvoorbeeld wildplassers meteen worden bekeurd. BOA’s zijn buitengewone opsporingsambtenaren in dienst van een overheidsinstelling. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om het gemeentelijk parkeerbeleid of hondenpoepbeleid te handhaven en boetes daarvoor uit te delen.

,,Nu kunnen de suswachters slechts sussen en dat is niet hoe de gemeente de suswachten in wil zetten. In geval van overtredingen moet ook meteen kunnen worden aangepakt”, vertelt Boudewijn. ,,De proef is dan wel verlengd, maar als er geen capaciteit is in de vorm van BOA’s, dan houdt het ergens op. Op het moment beraadt het college zich overigens op vervolgstappen om de proef met de suswachten door te zetten.”

Politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf meent dat de politie wel degelijk de meerwaarde ziet van het hebben van een koppel suswachten in het uitgaansgebied van Hardinxveld-Giessendam. ,,Het project met de suswachten is zelfs in overleg met de politie tot stand gekomen. De bal ligt nu echter bij de gemeente. We hopen natuurlijk dat we er snel weer een extra paar oren en ogen bij kunnen krijgen. De gemeente moet hier echter mee aan de gang.”

advertentie
advertentie