RaboconFUSIE

27 februari 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Het was na de 9e februari de week van de Rabobank in Hardinxveld-Giessendam. Niet de spaarweek, maar de fusieweek. Waarom? Omdat de benodigde meerderheid van de leden niet voor de fusie met Rabobank Sliedrecht is.

Ondanks alle mooie presentaties van directie en bestuur waren de leden niet in voldoende mate overtuigd van de aanleiding, het nut en de noodzaak van de fusie. Vragen hierover werden wel getolereerd, maar niet te veel, slechts één per persoon. En dat viel niet in goede aarde bij de gemotiveerde voor- en tegenstanders, die in groten getale aanwezig waren.

Dorpelingen houden niet van mooie verhalen. Dat moet het hoofdkantoor ook beseffen, dat bij de gratie van de lokale coöperatieve verenigingen bestaat. En niet andersom. De coöperatieve gedachte wordt altijd graag naar voren gebracht, en terecht, maar handel daar dan ook naar. Het is het collectief van leden dat de basis van de bank is, en op basis waarvan directie, bestuur en vooral medewerkers de bank hebben gemaakt tot wat deze nu is. Met een sterke marktpositie, een goede winstgevendheid en gezonde financiële structuur met een fors eigen vermogen. Dividend wordt niet uitbetaald, want dat druist in tegen de collectieve gedachte. Het mag dan ook wel eens genoemd worden, dat de totale Rabogroep op deze wijze beschikt over 32 miljard euro eigen vermogen, die hen de “AAA” = “Triple A” – status in de financiële wereld heeft opgeleverd.

Kostenexplosies en verschraling van service worden niet als prettig ervaren. Het optuigen van een directie (met directoraten) en een nieuw hoofdkantoor worden al snel geassocieerd met dure specialisten, secretariaten, stafafdelingen, het niet meer kennen van klanten en medewerkers en sluiting van kantoren. Voeg daarbij invoering van een ledenraad (een nieuwe kleilaag tussen leden en bestuur) en het wantrouwen neemt toe.

Nu de stemming een onvoldoende meerderheid heeft opgeleverd, gaat de fusie niet door. De leden hebben gesproken! Andere rekensommetjes van meerderheden zijn niet opportuun! De uitslag van de stemming moet dan ook worden geaccepteerd! Dus geen fusie!

Bert de Rooij, Plompencamp 11, Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie