Oud-kampioen laat van zich horen

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - In de 22ste schaakronde van De Giessen trok de partij tussen Chris Tromp en Ton Boot de volle aandacht. Ton Boot is al lid vanaf de oprichting van schaakclub De Giessen en dan hebben we het over maar liefst bijna 45 jaar geleden. In die jaren is hij meerdere malen clubkampioen geworden en liet hij zich jarenlang gelden als dé onbetwiste topspeler van de Giessenburgse schaakvereniging. Natuurlijk zijn de krachten in speelsterkte met het klimmen der jaren afgenomen, maar zijn inzet en gedrevenheid voor het spelen van wedstrijdpartijen hebben er nimmer onder geleden. In deze ronde liet hij zien waarom hij in de jaren zestig en zeventig tot de absolute top behoorde.

Chris opende met een Koningsgambiet, een opening die tot zeer wilde verwikkelingen kan leiden. Ton deed niet voor hem onder en speelde scherp tegen. Er ontstond dan ook een scherpe en aantrekkelijke partij, waarbij Ton een loper offerde voor een koningsaanval. Het bleek een uitstekend getimed stukoffer te zijn. Chris kwam met de rug tegen de muur te staan en met precieus spel wist Ton deze fraaie partij naar zich toe te trekken.

Het eerste team moest naar Vinkeveen om daar de externe wedstrijd tegen Denk en Zet Advisor 1 te spelen. Vooraf werd gerekend op een spannende strijd, het werd echter een deceptie. Het begin beloofde al weinig goeds toen bleek dat met zeven man (in plaats van acht) de wedstrijd zou beginnen. Een 1-0 achterstand dus. Maarten Euser stond duidelijk beter, maar hij wist de winst nét niet binnen te halen en moest dan ook in remise berusten. André van Wingerden en Louis Rutgers boekten degelijke remises, waarmee sprake was van een 2,5-1,5 achterstand als tussenscore.

Daarmee was echter alles gezegd. De invallers Bert van Hees en Wim Deurloo weerden zich naar behoren maar konden geen potten breken. Jan Post stond in het eindspel duidelijk beter maar gaf op de 39ste zet een loper weg en dus ook een eventuele winst en een zekere remise. Tenslotte wist óók Wim Koutstaal het niet te kunnen redden.

Hiermee werd een zware nederlaag van 6,5 – 1,5 realiteit. Met nog drie wedstrijden te gaan staat De Giessen in de 2e klasse SGS op de achtste plaats, juist nog buiten de gevarenzone. Waarschijnlijk gaat het team het redden om degradatie af te wenden, al blijft het wél (een beetje) oppassen.

advertentie
advertentie