Website voor jongeren van ouders met psychische problemen

6 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In opdracht van de gemeenten in de regio zorgt de GGD ZHZ ervoor dat er activiteiten worden uitgevoerd om de psychische gezondheid van de inwoners van de regio te bevorderen. ,,Belangrijk want ongeveer 600.000 jongeren tussen de 12 en 22 jaar groeien op in een gezin waarvan één of beide ouders psychische problemen heeft (KOPP-jongeren). Eén op de drie van deze jongeren krijgt zelf vroeg of laat ernstige problemen", aldus woordvoerster Linda de Jongh. Via internet (www.kopstoring.nl) kunnen deze jongeren anoniem ondersteuning krijgen.

Op de website worden tips gegeven over hoe ze vrienden en familie kunnen gebruiken om te helpen. Ook kunnen ze via de website verhalen uitwisselen. Ze kunnen via de website chatten met een hulpverlener en een groepscursus volgen in een chatbox. Hierdoor wordt de kans kleiner dat deze jongeren later zelf problemen ontwikkelen. ,,Voor deze jongeren is het dagelijkse leven namelijk moeilijk. Ze maken zich vaak zorgen over hun ouders. Ze voelen zich erg verantwoordelijk. Hun ouder kan door eigen problemen minder zorg bieden. De jongere zorgt vaak voor zijn ouder in plaats van andersom. Maar deze jongeren zwijgen vaak over wat er thuis aan de hand is. Jongeren praten niet snel over de psychische problemen van hun ouder(s). Schaamte en schuldgevoelens spelen daarbij een belangrijke rol. Kopstoring.nl biedt deze jongeren een eigen plek, waar zij ook aandacht voor zichzelf kunnen krijgen. Voor veel bezoekers van de site zal dat een nieuwe ervaring zijn", aldus De Jongh.

Voor jongeren die liever niet via de website over dit onderwerp willen praten, kunnen ook deelnemen cursussen die in de regio worden georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.degroterivieren.nl of www.eleos.nl bij preventie cursussen. Informatie is te vinden op de website van de GGD www.ggdzhz.nl, door te klikken op het logo ‘Gezond, gewoon doen!’.

advertentie
advertentie