'Als een kusje niet meer helpt'

6 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe vaak moet er niet even een pleister geplakt worden? Maar soms kan het ernstiger zijn en helpt een pleister, een kusje of een troostend woord niet meer. Zo worden jaarlijkse ruim vijftigduizend kinderen als gevolg van een ongeluk in een ziekenhuis behandeld. ,,Bovendien is de ervaring dat ouders bij een wat ernstiger ongeluk vaak zelf in paniek raken", vertelt een Rivas-woordvoerder. ,,Zij kunnen dan het kind noch de rust, noch de goede hulp geven, die op dat moment nodig is. En als ouders hulp verlenen kan het van beslissend belang zijn of die hulp goed is. Verkeerde hulp kan de problemen immers verergeren."

Dat is de reden dat Rivas Extra de cursus 'Eerste Hulp aan kinderen' aanbiedt. Deze wordt gegeven in samenwerking met de landelijke organisatie Rescue, die zich op dit terrein heeft gespecialiseerd. De cursus is bestemd voor ouders, verzorgers of mensen die beroepsmatig met kinderen in de leeftijd van nul tot ongeveer twaalf jaar te maken hebben.

In de cursus leren deelnemers wat zij moeten doen als er iets met hun kind gebeurt. Zij leren hoe zij de situatie goed kunnen inschatten en wat zij daarin wel of niet moeten doen. Ook wordt er uitleg gegeven over de meest vitale functies: bewustzijn, ademhaling en bloedsomloop. Wat te doen als daar iets mis mee is? Vervolgens krijgen cursisten informatie over allerlei veel voorkomende verwondingen. Maar het blijft niet alleen bij praten en luisteren. Er worden ook vaardigheden aangeleerd en geoefend zoals: ligging, vervoer, beademing of reanimatie.

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Deze worden gehouden in het Managementcentrum naast het Beatrixziekenhuis aan de Banneweg 57 in Gorinchem op de donderdagavonden 14, 21, en 28 mei van 19.30 tot 22.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 116 euro inclusief cursusmateriaal. Rivas-pashouders krijgen twintig procent korting. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding. Voor informatie en aanmelding kunnen belangstellenden dagelijks terecht bij Rivas Extra via Rivas Zorglijn, telefoonnummer 0900-8440 of via de website www.rivas.nl.

advertentie
advertentie