'Deze dijk is gemaakt voor paard en wagen'

6 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Op deze manier gaat u in de praktijk testen of het werkt. Ik kan u nu al vertellen dat het niet werkt. Het is uw taak om de veiligheid in de gemeente te waarborgen." Bewoners van de Rivierdijk zijn het duidelijk niet eens met de plannen van de gemeente om het parkeerverbod aan een kant van de dijk op te heffen, zo bleek vorige week woensdag op de informatieavond over de herinrichting van de Peulenlaan-Zuid en de Rivierdijk. Na herinrichting van de Rivierdijk en de Peulenlaan-Zuid moet op de dijk aan twee kanten kunnen worden geparkeerd, maar bewoners voorzien grote problemen. Als aan allebei de kanten van de dijk een auto staat, kan er geen derde tussendoor, is hun mening.

Door Marjanne Dijkstra

Wethouder Theo Boerman legde uit wat het doorlopen traject is voor de herinrichting van Rivierdijk (tot aan de Nieuweweg) en Peulenstraat-Zuid. ,,Deze herinrichting stond voor later op de planning, maar we hebben besloten dit project naar voren te halen. Bewoners van het gebied hebben een enquête gehad met een aantal vragen wat wel en niet wenselijk wordt geacht. We zijn blij met de respons van 46 procent die we hebben gehad." De route wordt ingericht als dertig kilometer zone en krijgt een dwarsprofiel met een vaste breedte van vijf meter. Ook worden langs de route passeerplaatsen aangebracht, wordt de asfaltlaag vervangen door betonstraatsteen, de trottoirs op de huidige plekken gehandhaafd, leidingen aangelegd voor het afvoeren van hemelwater en wordt de openbare verlichting vernieuwd.

Uit de onder de bewoners gehouden enquête bleek dat maar weinig omwonenden iets zien in eenrichtingsverkeer op de betreffende routes. De grootste verandering na de werkzaamheden zorgde echter voor veel bezorgde bewoners tijdens de informatieavond. Het huidige parkeerverbod op de Rivierdijk wordt namelijk gewijzigd. Waar nu aan slechts een kant kan worden geparkeerd, moeten na het opknappen van de weg aan beide kanten auto's staan. Alleen bij de passeerplaatsen moet een parkeerverbod komen.

En de opheffing van het parkeerverbod, dát is nu juist wat de bewoners totaal niet zien zitten. ,,Als mensen aan beide kanten parkeren, kan er geen vrachtwagen meer doorheen. Die bellen de politie en binnen de kortste keren is er weer een parkeerverbod. Je hoeft geen professor te zijn om dat te weten. Dat dijkje is gemaakt voor paard en wagen", aldus de bewoners. Zij maakten zich ook zorgen om het aantal parkeerplaatsen, dat volgens hen achteruit gaat. Theoretisch gezien betekent de maatregel een verruiming van de parkeerplaatsen, menen deskundigen van de gemeente. De bewoners vinden dat de gemeente nu iets gaat proberen waarvan zij weet dat het toch niet lukt: ,,Als je het simpel opmeet zie je dat het niet past." Wethouder Theo Boerman: ,,We doen als gemeente zoveel mogelijk ons best om de parkeerproblemen op te lossen, maar in dit geval zijn we afhankelijk van een bestaande situatie."

Verwacht wordt dat de werkzaamheden eind april worden aanbesteed. Begin juni starten dan de werkzaamheden en eind van het jaar moeten ze zijn afgerond.

advertentie
advertentie