Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in regio

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker is deze maand van start gegaan. Meisjes van dertien tot en met zestien jaar in de regio Zuid-Holland Zuid hebben via de GGD een oproep gekregen om zich gratis te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker, de zogenaamde HPV-vaccinatie. De eerste vaccinatiedag vindt plaats op dinsdag 17 maart in Groot-Ammers.

De vaccinaties worden uitgevoerd door de GGD Zuid-Holland Zuid. Een volledige inenting bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in maart en april uitgenodigd op een locatie bij hen in de buurt. In september volgt de derde prik. Om de meisjes aan te moedigen alle drie de prikken te halen, krijgen zij een stempelkaart en ontvangen alle meisjes na de laatste vaccinatie, en derde stempel, een leuk presentje van de GGD.

De aftrap van de HPV vaccinatiecampagne wordt, op dinsdag 17 maart om 10.00 uur in sporthal De Reiger in Groot-Ammers, verzorgd door de wethouder Volksgezondheid in Liesveld, Cees van der Vlist. Onder toeziend oog van de wethouder zal zijn dochter de eerste vaccinatie krijgen. Van der Vlist zal tevens de eerste stempel op de stempelkaart van zijn dochter zetten.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Omdat de vaccinaties niet volledig beschermen blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Rijksvaccinatieprogramma

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die relatief vaak voorkomt bij vrouwen. Daarom zit deze vaccinatie sinds dit jaar in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In september start de reguliere HPV-vaccinatie van twaalfjarige meisjes. De vaccinatie van de dertien tot en met zestienjarige meisjes is een eenmalige inhaalactie.

Er wordt gevaccineerd in de gemeenten Gorinchem, Zwijndrecht, Leerdam, Papendrecht, Dordrecht (en omgeving) Liesveld en Sliedrecht. De GGD Zuid-Holland Zuid heeft besloten ook in de gemeente Zederik (en omgeving) te vaccineren tegen baarmoederhalskanker.

advertentie
advertentie