Slangen en patat bij het ‘Leger’

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Leny van Beest, 21 december te gast bij ‘Mooi! Weer de Leeuw’, reed donderdag 19 maart samen met haar dochter, Saskia Baldee mee met twee medewerkers van het leger des heils. Dit was een uitloper van de show, waarin haar wens uit is gekomen. ,,Ik wilde graag weten wat mensen toch allemaal meegeven aan het Leger des Heils. Mijn dochter heeft me opgegeven en toen kwam ik er achter.”

Het meerijden was een leuke extra. De medewerkers Alex en Piet namen de dames mee in de vrachtwagen om een ochtendje tweedehands spullen op te halen. ‘s Middags mochten ze mee naar de sorteerplaats in Oosterhout, om echt in levende lijve te zien wat allemaal in de zakken terecht komt. ,,We hebben super leuke dag gehad, alles was echt perfect georganiseerd door het Leger des Heils.

Hoewel Leny en Saskia alleen schoenen en kleding meegeven is dat niet het enige wat bij het Leger terecht komt. Volgens Alex komt bij het sorteren van alles uit de zakken: ,,We komen levende katten tegen, en honden. En het is ook weleens gebeurd dat een levende slang uit een zak kwam. Mensen gooien er van alles in, sommigen gebruiken de zakken deels als vuilnisbak. Dan kom je half opgegeten patatjes tegen of lege blikjes. Of erger nog: zakken die bewegen omdat een Turkse familie afval van het slachtfeest in de zakken heeft gegooid. Voor de rest komen we ook gebruikte drugs spuiten tegen, en af en toe een reclame PABO doos, die mensen niet wilden hebben.” Het Leger des Heils haalt hun spullen niet alleen van de zakken langs de kant van de weg. Het gros van de kleding komt van zo’n 2200 containers door heel Nederland heen. Per jaar wordt 30 miljoen kilo aan kleding opgehaald, verdeeld over vier stromen. Naast de containers hebben we 75 kerken in Nederland, genaamd korpsen, de huis-aan-huis stroom en 700 scholen waar drie á vier keer per jaar kleren worden ingezameld. Verreweg het grootste gedeelte van deze vracht wordt verkocht aan derden. Uiteindelijk wordt maar zo’n drie à vier procent van de vracht uitgedeeld in onze Kerken. De rest wordt verkocht en van die opbrengst organiseert het Leger weer projecten voor thuis- en daklozen.

advertentie
advertentie