Rob Landman legt geheimen Matthäus Passion bloot

26 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Rob Landman geeft bij de Volksuniversiteit wederom een korte muziekcursus over de Matthäus Passion van Bach, op woensdagavond 1 en 8 april.

Landman, die de afgelopen jaren ook al te gast is geweest bij de Volksuniversiteit, gaat onder andere in op de volgende vragen: Was na de compositie van dit werk het werk meteen populair? Heeft het werk anders gezegd een ware zegetocht gemaakt door heel Europa zoals dat bijvoorbeeld bij Messiah van Händel het geval was? Nee. Hoe komt dat? Als er een koorwerk vaak wordt uitgevoerd in Nederland dan is het wel dit koorwerk. Hoe is dat zo gekomen en waarom voeren andere landen dit werk minder vaak uit? Hoe moet je de Matthäus Passion uitvoeren? Welke uitvoeringen op CD zijn de meest correcte? En waarom zijn er twee koren en orkesten voor dit werk nodig? Bij de Johannes Passion doet Bach dat niet. Waarom staat het openingskoor in een vreemde maatsoort: de 12/8 maat?

Tenslotte wordt aan de hand van muzikale voorbeelden aangegeven dat Bach vele situaties muzikaal heeft uitgebeeld variërend van zwemmen, tranen die vloeien, het splijten van iets in de ziel, het scheuren van het voorhangsel en nog heel veel meer. Verder zitten ook grappige details in dit trage werk verstopt. Er zal op dit punt dan ook eenmaal een uitstapje worden gemaakt naar de Johannes Passion van Bach.

Rob Landman werd in 1946 geboren te Amsterdam. Hij is van beroep bouwkundige en is actief als oecumenisch ouderling, als pastoraal medewerker in de gevangenis en als koorzanger in een cantorij. Hij geeft 's avonds regelmatig lezingen over klassieke muziek in de Wilhelminakerk in Dordrecht waaronder ieder jaar fragmenten uit de Matthäus Passie van Bach en verder alle bekende Requiems, alle bekende symfonieen van grote meesters en de Messiah van Haendel. Hij is een verzamelaar van boeken en CD's van het Royal Concertgebouworkest

De cursus, aanvang 20.00 uur, wordt gegeven in museum 'De Koperen Knop' Binnendams 6 te Hardinxveld/Giessendam, 0184-611366. Voor leden is deze cursus gratis in verband met het 55-jarig bestaan van de vereniging. Niet-leden betalen € 15.

Voor opgave: Dana Hupkens-Faasse, 0184-614912

advertentie
advertentie