Kalis laat steekjes vallen

28 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Op twee manieren kunnen winnen en toch niet verder komen dan remise. Dat overkomt Denk en Zet kampioen Wim Kalis niet vaak, maar maandagavond was hij niet in zijn beste doen. Tegen Wim Verschoor damde hij aanvankelijk prima en hij kreeg dan ook groot voordeel. In het eindspel verprutste hij echter twee winstkansen achter elkaar. Verschoor, nummer drie op de ranglijst, gunde de lijstaanvoerder geen derde mogelijkheid en wikkelde koel af naar een puntendeling.

Peter de Hek, de grootste concurrent van Kalis, moest het opnemen tegen nummer vier, Piet Trapman. Na een boeiende partij, waarin Trapman iets gemakkelijker spel had, tekenden ze al vrij vroeg voor remise. Na een flitsende competitiestart, valt Wim Huisman de laatste weken wat terug. Deze keer speelde hij met zwart tegen Peter van Noordennen. De witspeler, nummer vijf in het klassement, ontweek de listen van de oude vos en rondde het af met een fraaie positionele zege. In de partij tussen Eef Stam en Ad de Hek stond het bord al na tien zetten in vuur en vlam. Na ruim drie uur ingespannen denkwerk vereenvoudigden ze de stelling en kwamen ze remise overeen. Wim Buijk kwam heel slecht te staan tegen Dries de Hek. Deze miste echter een winstvariant en maakte ook nog een positionele fout, waardoor zijn ‘zekere’ remise nog omsloeg in een nederlaag. Aart Romeijn had meer geluk. Ook hij kwam verloren te staan. Tegenstander Arie Bakker wilde echter vroeg naar huis en kwam met een genereus remiseaanbod. Dit werd gretig geaccepteerd. Jan van Wijngaarden toonde zich in een lang positioneel duel de meerdere van Fien de Jager. Eén tafel verder vocht Ton van Houwelingen voor zijn hachje tegen de sterk aandringende Gertjan van Herwaarden. Hij hield het lang vol, maar na vier uur dammen moest hij alsnog capituleren.

Op maandag 5 april wordt bij Denk en Zet de tweede ronde gespeeld van het sneldamkampioenschap. De kanshebbers gaan er serieus tegenaan, maar oud-leden, belangstellenden en huisdammers zijn van harte welkom om op hun eigen niveau mee te komen schuiven. De prijzen zijn niet spectaculair, maar daar staat tegenover dat niemand met lege handen naar huis hoeft te gaan: ook dit jaar zijn er weer volop eieren te verdienen. De plaats van handeling is clubgebouw Het Spoor, achter de gereformeerde kerk in de Stationsstraat. De jeugd is om 18.30 uur welkom en de rest om 19.30 uur.

advertentie
advertentie