‘De Zorg de baas’

31 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Speciaal voor mantelzorgers wordt in de periode van april tot en met juni de cursus ‘De Zorg de Baas’ gegeven. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig zorgen voor een naaste. De cursus wordt door de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden in samenwerking met de afdeling Maatschappelijk Werk van De Grote Rivieren gegeven.

In Nederland zorgen circa 1,3 miljoen mensen voor zieken en gehandicapten in hun naaste omgeving. Mantelzorg vormt de basis van alle zorg die wordt geboden binnen de gezondheidszorg. Driekwart van de benodigde zorg komt voor rekening van de mantelzorgers; slechts een kwart wordt door professionele zorgverleners gegeven.

Tijdens deze cursus leert de mantelzorger hoe beter het hoofd te bieden aan de moeilijkheden die het verzorgen met zich mee kan brengen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt om de draaglast en de draagkracht met elkaar in evenwicht te brengen én te houden. Bij veel mantelzorgers is dit evenwicht weg doordat zij ongemerkt steeds meer hun grenzen hebben verlegd en niet of veel te weinig aan zichzelf toekomen. Het stellen van grenzen, het vragen van steun, het herkennen van stress en het zorgen voor ontspanning zijn een aantal belangrijke werkpunten tijdens de cursus. Zorgen voor een ander lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe?

De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten op woensdag van 19.30 uur tot 21.30 uur op: 22 april, 13 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni en 24 juni 2009. De cursus wordt in Gorinchem gehouden. Er wordt een eigen bijdrage gerekend van € 10. Deze cursus is een samenwerkingsverband tussen De Grote Rivieren (Paulien Schalk) en de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (Joke Boertje).

Interesse? Joke Boertje, coördinator Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, 0900-2020672.

advertentie
advertentie