‘Wacht, ik heb nog een zakdoek’

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Op geheel eigen en frisse wijze reikte de burgermoeder in het gemeentehuis de Koninklijke Onderscheidingen uit. Ze heette alle aanwezigen, waaronder veel kinderen met rood-wit-blauwevlaggetjes, in de afgeladen raadzaal welkom en wees hen op het feit dat de ochtend een bijzondere was. ,,Deze mensen krijgen geen onderscheiding omdat ze aardig zijn of mooie ogen hebben. Ze hebben allemaal iets voor de gemeenschap gedaan. Een Koninklijke onderscheiding krijg je als je jarenlang, en dat is meer dan vijftien jaar, voor algemeen nut en vrijwillig, vele uren per week voor of in onze gemeenschap actief bent.” Ze prees de vrijwilligers om hun inzet en moeite.

Burgemeester reikt Koninklijke lintjes uit H’VELD-G’DAM - ,,Bent u al een beetje aan het idee gewend mevrouw? Het komt wel goed hoor het is alleen maar leuk. Oh wacht, ik heb ook nog een zakdoek.”Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman had zich duidelijk goed voorbereid op haar eerste keer Koninklijke onderscheidingen uitreiken. Ze reikte niet alleen een lintje, maar ook een zakdoek uit aan een geëmotioneerde Burgje Buijk-Verheul. Zij, en nog vier anderen, werd de dag voor Koninginnedag verrast door met de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Marjanne Dijkstra

Van de vijf decorandi waren er twee vrouw. De twee zussen, Barbera Van der Graaf-Verheul en Burgje Buijk-Verheul, werden samen gehuldigd. De dames zijn volgend jaar allebei al vijfendertig jaar vrijwilliger bij de diaconie van de Hervormde Gemeente Giessendam-Neder-Hardinxveld. Bij Het Lichtpunt, een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, verzorgen de twee wekelijks de clubavonden voor vijftien mensen. De zussen Verheul kregen voor hun inspanningen in 2002, het internationale jaar van de vrijwilligers, de lokale vrijwilligerspluim van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. De oudste van de twee, Barbera Van der Graaf, woont in de gemeente Vlist, maar kreeg in Hardinxveld-Giessendam de onderscheiding opgespeld. Burgemeester Wiebosch meende dat dat ook leuker was: ,,Anders had uw familie zich in tweeën moeten splitsen.”

Ook Johannes Blokland kreeg van de burgermoeder de versierselen opgespeld die horen bij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Wiebosch noemde Blokland een man ‘die van alle markten thuis is’. Hij is meer dan dertig jaar secretaris van het bestuur van de afdeling MerweGiessen van de FNV-bouwbond. Blokland is ook al jaren secretaris van een zangvereniging. Eerst voor de Arbeiders Zangvereniging Pieter Jelles Troelstra, nu voor de Gemengde Zangvereniging ‘Volharding’. Tijdens het opspelden vroeg Wiebosch Blokland of hij wat doorhad. ,,Toen ik zoveel kennissen zag zitten dacht ik wel dat ik een beetje belazerd was”, aldus de stralende Blokland.

,,Meneer De Bruin kwam hier om zijn paspoort te halen. Die neemt hij misschien ook wel mee, maar dit wat hij nu krijgt is ook van de Koningin. Uw inzet voor onze gemeenschap is veelzijdig en langdurig”, begon Wiebosch haar betoog over Johan Adam de Bruin. De Bruin viert dit jaar het feit dat hij al vijfentwintig jaar actief is voor mensen met een -verstandelijke- handicap. Van 1979 tot 1984 was De Bruin lid van de oudercommissie van de bijzondere basisschool Rehoboth. Ook was hij jaren secretaris en voorzitter van het bestuur van de regionale stichting dagverblijven en ook bij stichting Syndion en haar voorlopers.

Cornelis de Jong deed zijn naam eer aan, meende de burgermoeder. ,,U bent de jongste hier. Uit 1950, een goed geboortejaar”, grapte de even oude Wiebosch. De Jong werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn werkzaamheden voor de Hardinxveld-Giessendamse IJsclub De Putten en zijn vrijwilligerswerk voor de Gereformeerde kerk in Boven-Hardinxveld. Elke maand vervult De Bruin een week de kosterstaken. ,,U heeft ook nog de zorg voor uw demente moeder. Daarvoor krijgt u geen onderscheiding, maar het is belangrijk om te noemen hoe druk u bent. Vanwege al dat werk krijgt u nu de onderscheiding.”

advertentie
advertentie