Draaien windturbines op subsidie?

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Misleiden de voorstanders van windenergie ons?

De opinie van voorstanders is dat het broeikaseffect, de zeespiegelrijzing en de eindige voorraad gas, olie en gas onvermijdelijk leidt tot de bouw van windmolens. Alle evidente nadelen worden verzwegen.

Energieopbrengst

Dat de Giessenlandse windturbines 5500 gezinnen van groene stroom kunnen voorzien is een fabeltje. Verreweg het grootste deel van het jaar moeten centrales geheel of gedeeltelijk bijspringen .Door het niet meerekenen van meer dan 90 procent van het totale verbruik kun je tot prachtige resultaren komen. Dr. Jansen (geoloog) heeft uitgerekend dat de energieopbrengst in relatie met het aantal inwoners en het totale energiegebruik slechts 1,9 procent bedraagt. Als deze kleine bijdrage correct bepaald is, dan wordt het molenproject wel erg dubieus.

Milieueffect

Prof. Lukkes heeft berekend dat alle Nederlandse windmolens de zeespiegelrijzing met 1/200 mm verminderen; alle windmolens ter wereld met 1/7 mm. Zelfs al zit prof. Lukkes er honderden procenten naast dan nog blijft de positieve invloed van windturbines verwaarloosbaar klein. Een middelbare scholier kan het narekenen! Het argument vóór windenergie tegen het broeikaseffect kan dan ook zonder meer de prullenbak in. Ik daag iedere Giessenlandse bestuurder uit de berekeningen van Dr. Jansen (slechts 1,9 procent energieopbrengst) en het effect op de zeespiegelrijzing (een fractie van een mm) op juistheid met verifiëerbare berekeningen te ontkrachten.

Woonmilieu

Wie bij de inspraakavond aanwezig was heeft kunnen horen wat de trieste gevolgen zijn voor de direct omwonenden. Vraag: Is dat relatief kleine brokje energieopbrengst het waard het woonmilieu van velen aan te tasten?

Landschap

Tot minstens tien kilometer afstand zullen deze torenhoge wentelwieken beeldbepalend worden voor ons weidelandschap. Windturbines zijn ingenieuze machines; ze ontsieren helaas ons landschap. De vergelijking met authentieke windmolens is even dubieus als het vergelijken van een historische boerderij met een fabriekshal. Vraag: Waarom wordt dit landschap gedegradeerd tot laagproductief energiegebied en hoe is dat te rijmen met de prachtige uitdrukking 'rentmeesterschap'?

Alternatieven

Raadslid Henk Bovekerk had een goede oplossing. Hij stelde voor te participeren in drie windturbines op zee. Stellen we het totale aantal windturbines op X dan wordt dat met de Giessenlandse inbreng X + 3. Vraag: Wat is het verschil in positief milieueffect (indien aanwezig) tussen X + 3 te land of X + 3 ter zee? Niemand kan dat verschil benoemen met uitzondering van de Giessenlandse beslissingsbevoegden met verwijzing naar hogere instanties.

Zonnecollectoren

In N.W. Europa is de trend om windturbines in schaarsbewoonde gebieden te plaatsen of in zee .Op het land worden dan zonnecollectoren geplaatst. Collectoren vergen 300 procent minder ruimte (De Ingenieur feb. 2005) en geven geen horizonvervuiling. Vraag: Waarom is niet gekozen voor een veel bredere aanpak zoals isolatie èn HR-ketels èn warmtekrachtkoppeling èn warmteopslag? Deze alterternatieven hebben hun nut inmiddels bewezen. Vraag: Wat zijn de kosten van aanschaf, onderhoud, afschrijving, het kosteneffekt op conventionele stroom en de claims van gedupeerden? Hoe is de balans tussen kosten en baten en wie draait er voor de kosten op als het project verliesgevend is? Met woorden kun je alles bewijzen. Er zijn veel folders verschenen waarin ons verteld wordt hoe wenselijk deze duurzame en schone energie toch wel is. Veel meningen, visies en ficties. Helaas zijn er weinig nuchtere, kwantitatief verifiëerbare gegevens beschikbaar. Tot op heden hebben de Giessenlandse beslissingsbevoegden niet aangetoond dat ze de materie kunnen behappen waardoor ze een makkelijk doelwit zijn voor projectontwikkelaars. Het gaat om een grote financiële investering, gepaard gaande met een aantasting van ons woonmilieu. Daar moeten zwaarwegende argumenten voor zijn! Nogmaals daag ik iedere Giessenlandse bestuurder uit deze vragen niet te ontlopen.

drs. G.M.J. van Noordennen,

Hoornaar.

advertentie
advertentie