Positief resultaat voor gemeente

12 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De jaarrekening 2008 van de gemeente Hardinxveld-Giessendam vertoont een positief resultaat van € 0,5 miljoen. Het resultaat over 2008 heeft voornamelijk een eenmalig karakter. De jaarrekening wordt besproken in de vergadering van de gemeenteraad op 28 mei.

Het positieve resultaat over 2008 is onder meer ontstaan door het verhelpen van een aantal personele knelpunten in het onderwijs (0,2 miljoen). Ook is een aantal werkzaamheden niet afgerond, wat 0,1 miljoen euro heeft opgeleverd. Ook is € 0,1 miljoen voordeel ontstaan door lagere rentekosten. Het restant bestaat uit een aantal kleinere mee- en tegenvallers.

Het college zal de gemeenteraad voorstellen om het geld op meerdere vlakken in te zetten. ,,Genoemd kunnen worden: afronding in 2009 van de in 2008 gestarte werkzaamheden (€ 0,1 miljoen), verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs (€ 0,1 miljoen) en reservering voor mogelijke gevolgen van de economische crisis (€ 0,2 miljoen). De overige middelen kunnen besteed worden aan een aantal kleinere onderwerpen”, aldus een gemeentewoordvoerder.

In de jaarrekening 2008 wordt ingegaan op de belangrijkste ontwikkelingen die zich in 2008 hebben voorgedaan. Zo zijn de maatregelen uit het stedelijk waterplan om wateroverlast tegen te gaan, afgerond. Verder is in nauwe samenwerking met de andere gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het beleidsplan voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) opgesteld. Daarnaast is de sporthal De Blauwe Zoom in gebruik genomen. Ook zijn bouwprojecten, zoals het bedrijventerrein De Blauwe Zoom en het Centrumplan, gestart. ,,Evenals in voorgaande jaren is in 2008 verder gewerkt aan het versterken van de financiële positie. De noodzaak van het verbeteren van de financiële positie is in de huidige crisis actueler dan ooit. Om in de komende jaren blijvend een positieve financiële positie te realiseren wordt in 2009 onder meer een plan van aanpak voor het omgaan met de economische crisis opgesteld en uitgevoerd”, besluit de woordvoerder.

De jaarrekening 2008 is op de website van de gemeente te lezen.

advertentie
advertentie