‘Verdreven door fijne jongens’

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Wij zijn het roerend eens met wat de bezorgde inwoner vertelde over de hangjeugd bij de waterzuivering. Ook wij zijn daar met onze hond verdreven door deze ‘fijne jongens’. Toen zijn we naar de polder gegaan, maar ook daar staan dit soort individuen regelmatig. Ze vernielen de bermen met hun auto’s en gooien overal afval neer. Prullenbakken, borden en ijzeren hekken worden gesloopt. Een tijdje geleden stond er een stukje in Het Kompas waarin jongeren vragen om meer respect en acceptatie van de inwoners van Hardinxveld, maar hoe kun je respect opbrengen voor jongeren die moedwillig jouw woon- en leef- omgeving verzieken door hun asociale gedrag?! Wij mogen al jaren ‘genieten’ van de aso’s die op de inloopavonden afkomen van we zullen het maar het sociale activiteitengebouw in Beneden-Hardinxveld noemen. Hoewel inloopavond, de meesten lopen heel de avond buiten te zuipen, te blowen, te schreeuwen en te voetballen in de straat. We hebben maandenlang geprobeerd om normaal met hen te praten, maar dan ben je een zeikerd en je moet al je ramen en deuren maar dicht doen en de televisie harder zetten. Er is ook gevraagd om binnen te komen luisteren naar de herrie die ze maken, maar dat deden ze niet.

We hebben al twee jaar oeverloze en zinloze gesprekken met de leiding van het activiteitengebouw, de politie en de gemeente. Niemand weet precies wie waar verantwoordelijk voor is. Veel buurtbewoners doen er niks meer aan omdat ze bang zijn voor die jongeren en omdat ze weten dat het toch niks uithaalt. De jongere jeugd die een leuke avond wil, durft er ook niet heen en dat zegt de leiding van dat gebouw zelf. Ze beloven al twee jaar dat ze de leeftijd gaan verlagen, nu komen er meestal alleen de jongeren tussen de achttien en zesentwintig jaar die de boel voor iedereen verzieken. Als je vraagt hoe het met de leeftijdsverlaging staat krijg je steevast het antwoord: dat heeft tijd nodig. Lekker makkelijk. Ook geven ze zelf toe dat ze de jongeren niet aan kunnen, soms als ze wel binnen zijn worden ze eruit gezet omdat ze stinkend vervelend zijn en niet luisteren.

Met de politie is de afspraak gemaakt dat ze vooral op vrijdagavond een aantal keer langs zouden rijden, maar je ziet ze nooit.

Vrijwel elke vrijdagavond moet je de politie bellen, soms twee keer omdat de overlast nog erger is geworden. En dat komt omdat er niks aan gedaan wordt want ze moeten ze op heterdaad betrappen. Wij hebben nog nooit geconstateerd dat de politie zo’n aso op heterdaad betrapt heeft, terwijl wij op zo’n avond wel honderd feiten constateren en evenzoveel bekeuringen uit kunnen delen! Maar nee hoor, ze rijden langs, zien en horen niks en rijden gelijk weer weg terwijl de straat en de beplanting bezaaid liggen met bierflesjes, bierblikjes en mixdrankjes. Kent u die blauwe borden met ‘wat kost het’? Al deze dingen gebeuren op vrijdagavond, maar de politie merkt er niks van. Vrijdag 8 mei was het weer raak, harde muziek uit de auto’s, geschreeuw, voetballen op straat, zuipen en blowen op straat en bij het activiteitengebouw voor de deur, overal afval neergooien en door de beplanting walsen om te urineren. We hebben de leidster gebeld om te vragen of ze iets aan de overlast ging doen, maar ze voelde zich niet verantwoordelijk en gooide de telefoon er op. Over asociaal gesproken!

Bij de gemeente kregen we altijd te horen: je moet die jongeren met fluwelen handschoenen aanpakken. Nou, dat heeft gewerkt zeg! Juist door deze softe aanpak is het allemaal zo ver gekomen. Een buurtagent zei eens: ja maar de meesten van deze jongens hebben problemen thuis. Alsof dat een excuus is om mensen overlast te bezorgen! De ‘bezorgde inwoner’ wil deze aso’s naar de polder verbannen, maar wat wij ermee zouden willen doen dat kunnen we hier niet zeggen.

Twee boze inwoners

uit de Maasstraat.

advertentie
advertentie