Regendruppeltjes op Ichthusschool, zonder dat ‘t regent

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Op de Ichthusschool klonk vrijdag rond drie uur ‘s middags een orkest van duizenden kleine regendruppeltjes, hoewel er niet eens een lichte motregen viel. Ook galopperende paarden waren wel te horen, maar niet te zien op het schoolplein. Zij vergezelden het geluid van kikkers en een stoomtrein, die ook nergens waren te bekennen. Al deze geluiden bij elkaar vormden een muzikaal tafereel om bij weg te dromen. Dit hoorspel kwam niet van paarden, kikkers, regenwolken en stoomtreinen, maar van de leerlingen van de basisschool. Met ballonnen, halve kokosnoten en speciale fluitjes maakten ze levensechte natuurgeluiden. Ook bierflesjes met water en pvc-buizen bleken goede provisorische instrumenten. Han van ‘t Land en Allerd van den Bremen begeleidden de leerlingen in een muzikaal spektakel.

,,De Ichthus, de Ichthus, de allerbeste school!” Dit zongen de leerlingen van de Ichthusschool in een verhaal over regen, natuur en een ontluikende liefde van een jongen en een meisje, met een aparte muzikale omlijsting. Han ‘t Land en Allerd van den Bremenwerken van kunst en cultuurorganisatie ‘Fort van de Verbeelding’ haalden in dit verhaal de muzikale kant van groep één en twee naar boven.

De leerlingen uit de hogere klassen lieten hun kunnen zien in een muzikaal hoogstaand en divers stuk, waar het publiek van genoot. Op het schoolplein stonden namelijk niet alleen alle leerlingen van de school; half Hardinxveld-Giessendam leek uitgelopen om van het uur muziek te genieten. Het plein stond zwart van de mensen die te pas en te onpas mee neurieden, klapten en zelfs zongen.

Een simpele, perfect getimede ‘kiekeboe’ leverde een lach op en een indrukwekkende drumsolo van Harmen van den Berg uit groep acht ontlokte veel mensen een bewonderende ‘wow’. De andere leerlingen die hun instrument bespeelden voegden ook zeker iets toe, met hun strakke samenspel van dwarsfluiten, gitaren, een djembé, een accordeon en een viool. Naast de gewone instrumenten en de vreemde instrumenten als klapperkokosnoten bleek ook het menselijk lichaam een geschikt instrument. Han van ‘t Land begeleidde al beatboxend een originele klapsessie van de leerlingen die een ware lust voor het oor was.

Het hele muzikale project, dat de leerlingen vol enthousiasme en concentratie uitvoerden, is in minder dan twee dagen opgezet door het Fort van de Verbeelding. Donderdag kreeg elke groep een les van veertig minuten voor hun onderdeel. De muzikanten met hun eigen instrument hadden nog twee keer een half uur om samen te oefenen. Ploon Trapman van de Ichthusschool was erg te spreken over de inzet van de scholieren. ,,De kinderen waren tijdens de les heel erg geconcentreerd. In het begin werd nog wel wat gegiecheld en gepraat, maar dat was heel snel voorbij. Die concentratie en enthousiasme waren heel mooi om te zien.”

advertentie
advertentie