Inloopgesprekken over 'civil society'

25 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ‘Dare-2-Care’! Dit is een statement waarmee Zorgberaad Zuid-Holland Zuid burgers wil stimuleren om actief aan de slag te gaan met de 'Civil Society'. Om burgers te ondersteunen bij het ontplooien van initiatieven worden inloopgesprekken georganiseerd in de acht gemeenten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De gemeente Hardinxveld-Giessendam is uitgekozen als pilot-gemeente.

,,Hardinxveld is een actieve gemeente waarbij vrijwilligers zich voor uiteenlopende zaken inzetten, zoals de Sinterklaasintocht. Daarnaast weten de burgers met eigen initiatieven de weg naar de gemeente te vinden, zoals in het geval van de natuurspeeltuin", legt M. Mauritz van Zorgberaad Zuid-Holland Zuid uit waarom Hardinxveld-Giessendam tot pilot-gemeente is gekozen.

In samenwerking met de gemeente worden twee inloopgesprekken georganiseerd in zowel Beneden- als Boven Hardinxveld. Speciaal voor deze bijeenkomsten is de film ‘Open je Ogen’ gemaakt met de medewerking van enkele personen uit de regio, Aart Bogerd en Wil Markesteijn en Tweede Kamerleden Jan de Vries (CDA) en Agnes Wolbert (PvdA). Deze film wordt vertoond om mensen te bewegen tot discussie en creativiteit rondom burgerinitiatieven en vrijwilligerswerk.Naast de eerder genoemde film is het Dare-2-Care koffertje beschikbaar. Dit koffertje bevat informatiebladen, de film en andere relevante informatie. Hierbij kunnen inwoners denken aan subsidiemogelijkheden in de gemeente, stappen die van belang zijn bij een project, internetsites die het bezoeken waard zijn en hoe Dare-2-Care in de praktijk te brengen. Uitdagingen in deze inloopgesprekken: bijdragen aan meer gemeenschapsvorming, integratie en wederzijdse zorg. Hoe kunnen burgers de handen ineenslaan om voor elkaar iets te betekenen op het gebied van zorg?

Mauritz: ,,Dare-2-Care is een thema dat iedereen aangaat. Het past in een bredere context, zoals de recent uitgebrachte campagne van Sire (Onbewust asociaal), de Make a Difference Day 2009 en de vormgeving van de samenleving na de Wmo invoering. In de gemeente worden onder meer de rijke kerkgemeenschap en de sportverenigingen betrokken bij dit initiatief. De eerste reacties zijn positief en dat belooft wat voor de uiteindelijke inloopbijeenkomsten."

De inloopbijeenkomsten worden donderdag 4 juni en 25 juni van 20.00 tot 22.00 uur gehouden in respectievelijk woon & zorgcentrum De Lange Wei en De Ducdalf. Informatie: M. Mauritz / B. van Asten, Zorgberaad Zuid-Holland Zuid, 078-6390405.

advertentie
advertentie