Boekje over 150 jaar openbaar onderwijs

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Klassenfoto’s en documentatiemateriaal over de schoolgebouwen, het reilen en zeilen in de vaak overvolle lokalen, het inspectiebezoek, de meesters en schooljuffrouwen, de bovenmeesters en leuke anekdotes over de leerlingen. De geschiedenis van 150 jaar Openbaar Onderwijs in Hardinxveld-Giessendam wordt uitgebreid behandeld in de publicatie ‘150 jaar Openbaar Onderwijs in Hardinxveld-Giessendam, school I, II, III en IV en school A, B en C’, dat vrijdag is gepresenteerd.

Voorzitter Teun Sluimer overhandigde in het Historisch Informatie Centrum van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam het eerste exemplaar aan schrijver P.C. Swets. Na veel zoekwerk heeft de docent geschiedenis een interessant boekje samengesteld over het Openbaar Onderwijs van voor de samenvoeging van genoemde dorpen in 1957. De tekst is duidelijk en overzichtelijk en de vele foto’s komen deels uit particulier bezit en deels uit het archief van de Historische Vereniging.

In Hardinxveld-Giessendam was het onderwijs, zoals gebruikelijk in de tijd voor de Reformatie, nauw verbonden met de godsdienst. Bij de parochiekerk van Boven-Hardinxveld hoorde een school die alom werd geprezen. Na de Reformatie werd onderwijs gegeven bij de Grote Kerk in Neder-Hardinxveld, dat ook gevolgd werd door kinderen uit Giessendam en Giessen-Oudekerk. In een akte, opgemaakt in 1806 door schout en schepenen van Hardinxveld, wordt melding gemaakt van de eerste overdracht van een schoolhuis en school met erf voor 400 gulden aan ‘het gemene dorp van Hardinxveld’. Dat was het moment waarop het openbaar onderwijs in Hardinxveld begon. Hoe het de daaropvolgende anderhalve eeuw verder ging met de openbare scholen komt in deze publicatie ruim aan bod.

De prijs van het boekje is € 8,90. Het is te koop in het Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243, elke zaterdagmorgen van 10.00-12.00 uur. Bij het secretariaat Buitendams 77, van maandag tot en met vrijdag. In Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, dinsdag- tot en met vrijdagmiddag 13.00-17.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur en in de winkel van J. Coenraads, Buurt 6 in Boven-Hardinveld. Leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam krijgen de publicatie, zoals gebruikelijk bij deze Historische Vereniging, gratis thuisbezorgd.

advertentie
advertentie