Een duurzame wereld begint bij jezelf…

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

De wereld om ons heen verandert, de economie verandert, het milieu verandert, wij veranderen. Bijna alles in onze samenleving verandert. De laatste eeuw heeft in het teken gestaan van welvaart. Na de Tweede Wereldoorlog is de verzorgingsstaat ontwikkeld waarbij de overheid als kerntaak had te zorgen voor haar burgers op vlakken als gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Daarbij stond economische groei als belangrijk speerpunt te boek. Echter de verzorgingsstaat is veranderd afgelopen decennia en ook alleen economische groei wordt lang niet meer door allen gesteund: het milieu wordt daarin steeds belangrijker. Er wordt weleens gesuggereerd dat economische groei niet hand in hand gaat met het milieu. Echter het CDA is van mening dat dit wel kan. Dit door middel van innovatie, kenniseconomie en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Niet alleen kleine, maar ook grote vraagstukken kunnen van onderop worden aangepakt. Een ieder kan ervoor zorgen dat hij of zij dingen doet (groot of klein) die bijdragen aan een duurzame samenleving. Een duurzame wereld begint bij jezelf… Waarbij het appèl slaat op een duurzame samenleving, een samenleving waarin wij samen zorgen voor een beter milieu waarin wij, maar ook toekomende generaties in kunnen leven. Mijn appèl is daarbij: begin klein en bij jezelf… Kleine voorbeelden die ik ben gaan toepassen zijn: huisafval scheiden en gescheiden in te leveren, groene stroom gebruiken, handmatig afwassen, minder (plastic) tassen aannemen bij aankopen, minder printen en van zeven dagen douchen per week, naar zes dagen douchen per week gaan, waarbij door één persoon al meer dan tien procent douchewater wordt bespaard. Begin bij jezelf, wees je ervan bewust dat het zo moet zijn dat iets geschikt is om langer te blijven bestaan en te gebruiken, wees duurzaam. De huidige crisis biedt daarbij nieuwe perspectieven, veranderingen kunnen groen/duurzaam aangepakt worden bijvoorbeeld door innovatie door te voeren. Het invoeren van spaarzame kranen en energie zuinige apparatuur betekent minder water- en energieverbruik. Deze maatregelen zijn uiteindelijk kostenbesparend voor de consument. Door deze kostenbesparing denken de mensen meer na over het milieu. Alleen niet alles is door één persoon specifiek te verbeteren, maar samen sta je sterker dan één en is het duurzaam om samen de samenleving te verbeteren en toekomende generaties de kansen te bieden die wij ook hebben en hebben gehad.

Duurzaamheid is binnen het CDA één van de vijf pijlers en valt onder rentmeesterschap en duidt op de verantwoordelijkheid voor het bewaren van de aarde en van al haar inwoners, planten en dieren. Echter daarnaast hebben wij ook een verantwoordelijkheid als het gaat om financieel beheer en het benutten van elkaars talenten. Rentmeesterschap is toekomst. Laten we de samenleving voor toekomstige generaties beter achter? En wat betekent ingrijpen of niet ingrijpen voor de toekomst? Welke talenten zijn hiervoor nodig? Binnen rentmeesterschap gaat het om houdbaarheid. Liesbeth Spies, Tweede Kamerlid voor het CDA heeft dit treffend verwoord: “Aan het rentmeesterschap is het voorzorgsbeginsel gekoppeld: we mogen onze kinderen en kleinkinderen niet opzadelen met onze lasten, maar moeten nu actie ondernemen” (Bestuursforum, mei 2008).

De wereld om ons heen verandert, de economie verandert, het milieu verandert, wij veranderen. Bijna alles om ons heen verandert, echter wij kunnen daar wel iets aan doen… wij kunnen het voor langere tijd veranderen, wij kunnen het duurzaam veranderen! Begin bij het veranderen bij jezelf, laat de rentmeester in jezelf opkomen en neem daarbij je kinderen en kleinkinderen in gedachten. Geef hen hetzelfde als wat wij hebben en wellicht wel beter. Begin bij jezelf door kleine dingen aan te pakken en deze voor jezelf tastbaar te maken en te visualiseren naar de toekomende tijd. Echter het woord samenleving zegt het al, samen leven doe je niet alleen. Het veranderen van de wereld in een duurzame wereld zal door de gehele samenleving opgepakt en aangepakt moeten worden en kan samengaan met economische groei. Samen zorgen wij ervoor dat wij onze kinderen en kleinkinderen dezelfde mogelijkheden geven als onszelf. Begin klein en bij jezelf! Een duurzame wereld begint bij mijzelf…

Gerco Buijk,

CDA Kaderschool 2008-2009,

Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie